Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яОбережно, отруйна рослина – борщівник: як уберегтися від жорстоких опіків

Обережно, отруйна рослина – борщівник: як уберегтися від жорстоких опіків

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, кожного року кількість випадків, коли люди через незнання або необережність зазнають опіків від борщівника, залишається великою. Що потрібно знати про цю небезпечну рослину, щоб не нашкодити своєму здоров’ю?

Фотосесія, яка закінчилася лікарнею

На початку літа в соцмережах з’явилося відео, на якому молода дівчина в шортах і майці в заростях борщівника намагається зірвати його велетенську квітку-парасольку. У підпису до відео вона закликала інших наслідувати її приклад. Квітка вийшла і справді ефектною – вдвічі вищою за саму дівчину. Але вже наступне відео героїня зняла біля лікарні, звідки вийшла з перебинтованими ногами та руками. Як потім вона пояснила, вона не знала, що рослина є отруйною.

Жваве обговорення триває в коментарях і досі. Люди цікавляться, як почувається дівчина, і співчувають їй. А також пишуть про власний досвід або досвід знайомих від «зустрічі» з борщівником:

  • «У моєї знайомої собака забігла в кущі і померла за 2 тижні».

  • «Як не сумно, був випадок – хлопець помер від цієї квітки за три дні».

  • «Мої мама і брат лежали в лікарні через один листок».

  • «Я зазнав невеликого опіку руки, але цілий місяць був просто треш».

 Чим небезпечний борщівник?

Про те, як діє борщівник на шкіру, і як поводитися, якщо контакт з рослиною відбувся, розповідає Петро Осауленко, завідувач опікового відділення Центру лікування ран, пластичної та реконструктивної хірургії міста Черкаси.

  • Реакції на шкірі після контакту з борщівником правильніше називати не опіком. Це – фотодерматит, який викликаний речовинами, що містить сік борщівника. Вони називаються фуранокумаринами. Різниця полягає в тому, що при опіку клітини шкіри руйнуються відразу під дією полум’я або гарячої рідини внаслідок перегрівання води в клітинах. А при потраплянні соку зі стебла або листя борщівника відбувається інший процес. Під дією ультрафіолету, який містять сонячні промені, речовини потрапляють в глибші шари шкіри і там безпосередньо впливають на ДНК клітин епідермісу та дерми. Запускаються аутоімунні процеси. Але клінічно це виглядає як опіки другого ступеня, – пояснює лікар.

Він додає, що у випадку фотодерматиту через контакт з борщівником почервоніння та пухирі на шкірі з’являються на другий, а часом на третій-четвертий день. Другою суттєвою відмінністю від термічних опіків є їхня «глибина». Після борщівника рани загоюються довше, а шкіра відновлюється повільніше.

Як треба надавати першу допомогу?

Центр громадського здоров’я радить: якщо контакт з рослиною відбувся, треба якнайшвидше промити шкіру м’якою губкою з милом. Слід обов’язково перев’язати уражені місця або закрити їх одягом, щоб вберегти від потрапляння сонячних променів на 2-3 доби. При потраплянні соку рослини в очі, треба ретельно промити їх водою протягом 15-20 хвилин.

Якщо на шкірі з’явилися почервоніння та пухирі, Петро Осауленко радить не займатися самолікуванням і не практикувати сумнівні народні методи. Слід негайно звернутися до лікаря. Що більшою є площа ураження – то важчими можуть бути наслідки.

Світлана Шевчук

НАША ДОВІДКА

Борщівник Сосновського — отруйна багаторічна рослина родини парасолькових, названа на честь грузинського ботаніка. На територію України його завезли з Кавказу за часів СРСР як силосну культуру. Ним планували годувати сільськогосподарських тварин. Тепер борщівник Сосновського належить до небезпечних карантинних рослин. Натрапити на нього можна по всій території країни.

Звідки взялася назва «борщівник»?

Назву «борщівник» утворено від народних звичаїв використовувати стебла та листя їстівних видів у борщ. Але через значне поширення отруйних видів, як, наприклад, борщівник Сосновського, навіть потенційно їстівні рослини цього виду в їжу не використовують. Крім того, утворилася велика кількість схрещених гібридів рослин. Тож ніколи не можна бути впевненими, що певний вид борщівника досі є безпечним для людини.

Як розпізнати борщівник Сосновського?

Рослина виростає до трьох-п’яти метрів у висоту. Товщина її стебла – до 10 сантиметрів. Найчастіше зустрічається на берегах річок, узбіччях доріг, покинутих полях або пасовищах. Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть на зрізаній квітці і розсівається на п’ять-шість метрів навколо рослини. Здатність до проростання зберігає протягом кількох років.

Чи можна знищити отруйну рослину?

За словами агронома Миколи Саранчі, разове скошування рослини не є ефективним, адже вона швидко відростає. Для знищення борщівника потрібне систематичне скошування. Але найкращий ефект дають хімічні методи боротьби.

  • Застосовують гербіциди. Добре зарекомендували себе препарати з діючою речовиною гліфосад. Перша обробка проводиться навесні, коли рослина має висоту приблизно 50 сантиметрів. Препаратом потрібно обробити щонайменше 80% листкової поверхні борщівника. Коли він знову відросте – обробку повторюємо. Але варто пам’ятати, що одноразова процедура або обробка протягом одного року результату не дасть. Наступного року рослина знову ростиме. Тому треба працювати системно до повного винищення, – зауважує агроном.

Микола Саранча наголошує, що найбільша концентрація отруйних речовин фіксується у борщівнику під час цвітіння. Тому в цей час особливо слід дотримуватися правил при роботі з рослиною: щільний водовідштовхувальний одяг, захисні окуляри і щільні гумові рукавиці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні