Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНе всі особи з інвалідністю мають пільги на комуналку: кому потрібно оформлювати...

Не всі особи з інвалідністю мають пільги на комуналку: кому потрібно оформлювати субсидію

Этот материал также доступен на русском языке
Умови нарахування субсидій визначає Положення про порядок призначення житлових субсидій

До редакції звернувся Мстислав Павловський з Харківської області. Він розповів, що є інвалідом 2-ї групи загального захворювання і сплачує за транспортування газу 304 гривні. Він звертався до управління газового господарства щодо пільг в оплаті, а його направили до управління соціального захисту щодо субсидій.

Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (редакція від 01.01.2024) не передбачено пільг в оплаті комунальних послуг для інвалідів 2-ї групи.

Умови нарахування субсидій визначає Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 (редакція від 01.01.2024).

Відповідно до пункту 35 Постанови, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід:

  • за III і IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;
  • за I і II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;
  • за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення по призначення житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Що стосується доходів у вигляді пенсії, то, згідно з пунктом 37 Постанови, у разі призначення субсидії:

  • з початку опалювального сезону враховуються доходи в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року;
  • з початку неопалювального сезону враховуються доходи в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року;
  • не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, який передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія (наприклад, якщо людина звернулася по призначення субсидії у серпні, то дохід у вигляді пенсії буде враховано за червень).

У такому ж порядку розраховується середньомісячний сукупний дохід при призначенні житлової субсидії без звернення на наступний строк, а також при розрахунку житлової субсидії на опалювальний сезон домогосподарствам, яким її призначено в минулому неопалювальному сезоні.

Таким чином, ви дійсно можете оформити субсидію, звернувшись до управління Пенсійного фонду на підставі ваших доходів, а не пільг.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також:

Оплата за комуналку: як враховують пільги?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні