Статті

Пенсія за втратою годувальника: кому та на яких умовах її призначають

Ми раніше писали про пенсію за втратою годувальника: що потрібно знати про порядок її нарахування.

Яку умову слід враховувати?

Важливо розуміти, що пенсії у зв’язку з втратою годувальника призначаються за звичайним законом – цивільним, та за спеціальним законом – військовим. Умови призначення в цих двох випадках будуть суттєво відрізнятися залежно від того, був померлий годувальник військовиком чи цивільним.

В обох випадках право на таку пенсію мають непрацездатні родичі померлого годувальника, насамперед це чоловік або дружина, якщо вони вже досягли пенсійного віку або мають групу інвалідності.

Розбираємося на прикладах

Розповсюджені ситуації – це коли чоловік помирає, а дружина може відмовитися повністю від своєї пенсії за віком і перейти на частину пенсії годувальника. Так само це можуть бути батьки померлого або його неповнолітні діти. Приміром, помер молодий чоловік і у нього залишилась мала дитина. Тоді дружина може оформити пенсію за втратою годувальника на дитину.

Якщо дружина не працює і доглядає дитину до досягнення нею 8 років, то вона може оформити також частину тимчасової пенсії за втратою годувальника і на себе. Діти ж отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника до 18 років. А якщо вони продовжують навчатися, то не довше, ніж до 23 років. Якщо це діти-сироти, то пенсія виплачується до 23 років, незалежно від того, навчаються вони чи ні.

!!! Важливо також знати, що означений вид пенсії стосується дітей, які, зокрема, народилися впродовж 10 місяців після смерті годувальника. Приміром, чоловік помер, а дитина ще не народилася. В такому разі вагітна дружина матиме потенційне право оформити пенсію за втратою годувальника на своє немовля.

Умови і терміни призначення

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає після дня смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. В іншому разі, а також у разі переходу з одного виду пенсії на інший, це відбувається з дня подання відповідної заяви.

Якщо помер цивільний

Пенсію за втратою годувальника за звичайним Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не призначать, якщо у годувальника немає необхідного стажу. Необхідна наявність від 2 до 14 років стажу, залежно від того, в якому віці помер годувальник. Якщо стажу немає, то Пенсійний фонд у призначенні пенсії відмовить. Тоді може бути розглянуто питання про призначення державної соціальної допомоги в органах соціального захисту.

Як рахують розмір пенсії?

Размер пенсий в связи с потерей кормильца – это 50% его потенциальной пенсии по возрасту.

  • Якщо годувальник вже був пенсіонером, то в більшості випадків його дружина зможе претендувати приблизно на половину його пенсії (замість своєї).

  • Якщо це був не пенсіонер, то прораховується, якою була б теоретично пенсія за віком у такої людини залежно від стажу і зарплати. При цьому період з дня смерті годувальника до дня, коли б він досяг пенсійного віку, також зараховується до стажу. Цей умовний додатковий стаж підвищує шанси на те, що пенсія буде трошки більшою, бо якщо стажу мало, то і пенсія буде мінімальною.

  • Якщо пенсія призначається на двох і більше утриманців, то вона виплачується в розмірі 100% від пенсії за віком годувальника і розподіляється рівними частинами між всіма, хто претендує на неї.

Також є окрема постанова Кабінету Міністрів, відповідно до якої мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника не може бути меншою, ніж 100% від прожиткового мінімуму (2361 гривня), на двох утриманців – 120% (2833,20 гривні), на трьох і більше – 150% (3541,50 гривні).

Як оформити?

Головні документи для оформлення такої пенсії – це трудова книжка померлого, щоб підтвердити стаж, і свідоцтво про смерть. Втім, стаж після 2004 року визначається на підставі даних про сплату страхових внесків, тому більш корисним в цьому випадку буде ідентифікаційний код годувальника.

Також важливо подати документи, що підтверджують родинні стосунки. В деяких випадках в Пенсійному фонді можуть попросити довідку про спільне проживання.

Якщо загинув військовик

Як рахують розмір пенсії?

Якщо помер або загинув військовик, то пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі від 30 до 70% його грошового забезпечення. Це залежить саме від причини смерті.

За Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, і деяких інших осіб», пенсія у зв’язку з втратою годувальника не може бути меншою, ніж два прожиткові мінімуми (4722 гривні).

Окремою постановою Кабінету Міністрів передбачено, що за людину, яка, починаючи з 2014 року, загинула безпосередньо в бойових діях, пенсія за втратою годувальника не може бути меншою за 7800 гривень. Якщо претендентів більше, то кожен утриманець отримає не менше, ніж 6100 гривень на місяць.

Як оформити?

Якщо помер військовик, то пенсію у зв’язку з втратою годувальника допомагають оформляти територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) або інші відомства, яким підпорядковувався військовослужбовець (наприклад, МВС, СБУ тощо). Їх завдання – допомогти родичам зібрати всі необхідні документи, зокрема, довідки про грошове забезпечення, про факт і причини смерті, і передати їх до Пенсійного фонду.

Додаткова пільга

Якщо військовослужбовець загинув на фронті, то його дружина або чоловік, які не взяли повторний шлюб, а також батьки мають право на дострокову пенсію за віком:

  • жінки – у 50 років, за наявності 20 років стажу;
  • чоловіки – у 55 років, за наявності 25 років стажу.

Якщо людина зникла безвісти

Зверніть увагу, якщо людина зникла безвісти, то її родичі також мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, незалежно від того, це військова чи цивільна людина.

Новое на сайте

  • Новини

Який хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде несподіванкою

Чимало людей переконані, що їсти з хлібом – погана звичка. Чи справді хліб може нашкодити?…

19/09/2024 23:46
  • Статті

Що таке депозити до запитання?

Цей вид депозиту працює як скарбничка: ваші гроші не тільки зберігаються, але й приносять дохід.…

19/09/2024 23:19
  • Новини

Догляд за полуницею восени – багато садівників припускаються помилки, яка може коштувати врожаю

Полуниця потребує догляду не лише навесні та влітку, а й восени, коли вона готується до…

19/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 20 вересня

20 вересня очікується сонячна погода без опадів по всій Україні.

19/09/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 20 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/09/2024 21:37
  • Статті

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої…

19/09/2024 19:33