Цвіте у травні-червні. Росте по всій території України по узліссях, серед чагарників, на вологих луках, берегах річок, озер та боліт, як бур’ян уздовж доріг, у канавах, садах, городах та полях.
Заготовляють будру в період цвітіння, зрізуючи квітучі гілки, сушать у тіні на свіжому повітрі. Зберігають у закритих жерстяних коробках.
Для лікування використовують усю надземну частину рослини.
Трава містить дубильні та гіркі речовини, ефірну олію, сапоніни, винну, кумаринову, ферулову, тритерпенові кислоти, смоли, вітаміни А, С, амінокислоти. Рослина отруйна!
Використання розхідника у народній медицині
У народній медицині настій трави, особливо листя будри, широко застосовують при багатьох хворобах: при катарах верхніх дихальних шляхів і туберкульозі легень, астмі, бронхіті, кашлі, кровохарканні, задусі, хронічному нежитю, запаленні сечового міхура, нирковокам’яній хворобі, жовтяниці печінки, хворобах селезінки, для збудження апетиту, як тонізуючий і вітрогінний засіб, при запальних захворюваннях шлунка і кишечника, при порушеннях обміну речовин.
Зовнішньо настій трави використовують для примочок при кон’юнктивітах, сльозотечах, для промивання ран, виразок, опіків, компресів при фурункулах, гнійних пухлинах, вивихах і переломах кісток. У терапевтичних дозах будра не отруйна. Збільшення доз може збільшити пітливість, порушити серцевий ритм.
Застосування
Настій
1 чайну ложку свіжої або сушеної трави або листя залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Приймати по ¼ склянки у теплому вигляді 4 рази на день при бронхіті та усіх зазначених захворюваннях.
Суміш трав
1 столову ложку будри і 2 столові ложки квіток чорної смородини залити 3 склянками окропу, настоювати всю ніч, процідити. Приймати по 2/3 склянки 5 разів на день теплим при всіх застудних захворюваннях.
Зовнішньо
При сльозотечі до очей прикладати ганчірочки, змочені міцним настоєм листя розхідника (1 столову ложку трави на 1 склянку окропу).
Також зібрані навесні рослини придатні на додаток до вітамінних салатів і як спеції для ароматизації супів та соусів.