Середа, 26 Червня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає відчуття важкості у шлунку і як правильно приймати ферменти?

Чому виникає відчуття важкості у шлунку і як правильно приймати ферменти?

Этот материал также доступен на русском языке
З віком пригнічується робота підшлункової залози, тому у людей похилого віку часто зустрічаються ферментативні порушення.

Питання читачки:

Моя 89-річна мама часто після їди скаржиться на відчуття тяжкості та здуття живота. Років чотири тому вона лежала у лікарні з гострим панкреатитом. Які ліки їй потрібні? А додаткові обстеження?

Відповідає гастроентеролог Марина Кліманова:

З віком пригнічується робота підшлункової залози, тому у людей похилого віку часто зустрічаються ферментативні порушення. До того ж через гострий панкреатит у підшлунковій залозі утворилися елементи сполучної тканини, які не виробляють ферментів.

Багато людей похилого віку страждають і на атеросклероз, а він вражає не тільки серце, судини, головний мозок, але й кишечник (є навіть таке поняття — ішемічна хвороба кишечника).

Звісно, у 89 років застосовувати для діагностики колоноскопію ризиковано. Але можна здати кал на приховану кров, щоб виключити серйозну патологію, і зробити копрограму (вона покаже, як перетравлюється їжа). А поки що давайте мамі ферменти.

До чи під час їжі?

Ферменти правильно вживати разом з їжею.

Мікрочастинки препарату поєднуються з харчовою грудкою в шлунку, проходять разом з нею у дванадцятипалу кишку і починають там працювати. Пити препарат перед їдою не має сенсу: він встигає піти у кишечник.

Допускається приймати відразу після їди, коли їжа ще перебуває у шлунку. Якщо через три-чотири години після обіду або вечері виникло відчуття тяжкості, фермент не допоможе.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні