Понеділок, 1 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаТо додали, то зменшили: чому може «стрибати» пенсія

То додали, то зменшили: чому може «стрибати» пенсія

Этот материал также доступен на русском языке
День отримання пенсії іноді спантеличує українців, які вийшли на заслужений відпочинок, неприємними сюрпризами. Іноді замість підвищення або хоча б стабільної суми приходять менші виплати. Чому таке відбувається?

«Мені 67 років. Маю сумніви щодо правильності нарахування пенсії. Її розмір постійно змінюється. Наприклад, в лютому, квітні, вересні і листопаді 2023 року пенсію виплачували в меншому розмірі, ніж нараховували. Зокрема, в листопаді зняли з мене 433 гривні. Так само в 2024 році: в березні пенсію збільшили на 114 гривень, а в квітні чомусь знову зменшили на понад 600 гривень.

Я продовжую працювати сезонним оператором котельні при лікарні і за сумісництвом у котельні при школі. Зарплата останнім часом непогана. Чула, якщо працюю в школі або комунальному господарстві, то можна перерахувати пенсію з урахуванням нового коефіцієнта і по зарплаті. Дуже прошу допомогти розібратися, документи про розрахунок пенсії та розмір зарплати за останні роки додаю».

Ніна Уляницька, Київська обл.

Довічна надбавка є, а толку немає

На перший погляд, пенсію розраховано вірно. З доданого протоколу розрахунку ми бачимо вже майже 45 років стажу, але не дуже велику зарплату, що врахована за періоди роботи з 2000-го по 2016 рік включно. Через це загальний розмір пенсії, на жаль, виходить невеликим.

Більше того, в цьому прикладі ми бачимо цікаву надбавку, що була встановлена за пізніший вихід на пенсію. Нагадаємо читачам, що з жовтня 2011 року жінкам почали поступово підіймати пенсійний вік. Жінкам, які через нововведення були змушені йти на пенсію пізніше, встановлювалася компенсація в розмірі 2,5% від основного розміру пенсії за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію.

В цьому прикладі на пенсію за новими правилами довелося вийти не в 55, а в 56 років (в 2013-му замість 2012 року). Натомість, за це держава встановила довічну надбавку до пенсії в розмірі 5% від базового розміру пенсії. Втім, у конкретній ситуації основний розмір пенсії за віком становить лише 3 222,67 гривні (зарплата, помножена на коефіцієнт стажу). Таким чином, компенсація за пізніший вихід на пенсію наразі становить 161,13 гривні (5% від 3 222,67 грн.). Тобто ця доплата не особливо рятує ситуацію.

Як доплачують пенсіонерові, який працює?

До речі, є нюанс і з надбавкою за понаднормовий стаж. Ми бачимо, що понаднормовий стаж становить 14 років. В цьому випадку доплата за перепрацьовані роки становить 14% від прожиткового мінімуму. Однак враховується не поточний розмір прожиткового мінімуму – 2361 гривня, а попередній, що діяв минулого року, – 2093 гривні. Таким чином, надбавка за стаж наразі становить 293,02 гривні (14% від 2093 грн), замість 330,54 гривні (14% від 2361 грн.). Це пов’язано з тим, що ви продовжуєте працювати.

Тим, хто працює, перерахунок пенсії у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму не здійснюють. Актуальний прожитковий мінімум застосовують тільки після звільнення.

Через що виникає плутанина?

Чому розмір пенсії «стрибає», ми сказати не можемо, бо не маємо доступу ані до вашої пенсійної справи, ані до даних щодо її нарахування і виплати. Не думаємо, що органи Пенсійного фонду навмисно комусь недораховують. Просто варто поцікавитися, чому саме в тому чи іншому місяці розмір пенсії зменшився. Один із варіантів, до речі, може бути пов’язаний з тим, що ви працюєте на сезонних роботах: то працюєте, то ні. Через це може виникати плутанина з розміром доплати за понаднормовий стаж. Тому важливо вчасно повідомляти до органів ПФУ про факт звільнення або працевлаштування.

А можливо, якісь непорозуміння виникають в банку або на пошті, залежно від того, де ви отримуєте пенсійні виплати. В будь-якому разі ми не знаємо усіх обставин вашої справи, чому і які індивідуальні перерахунки або відрахування могли робити додатково.

Чому не переглядають коефіцієнт зарплати?

Якщо ви продовжуєте працювати, то звісно, кожні два роки маєте право на перерахунок пенсії, насамперед, за стажем. Коефіцієнт зарплати в таких випадках переглядають рідко. Для цього потрібна дуже гарна зарплата в останні роки. І не важливо, де людина працює, – головне, щоб це було офіційно.

Втім, знову постає проблема із сезонністю робіт.

Якщо людина з моменту призначення пенсії або останнього перерахунку відпрацювала не менше 24 місяців, то перерахунок можуть зробити і за стажем, і за зарплатою (якщо за зарплатою вигідно). Якщо ж людина відпрацювала менше 24 місяців, то перерахунок робиться тільки за стажем. Це чітко прописано в законодавстві.

Ми бачимо, що ваш стаж враховано по 28 лютого 2023 року, вочевидь, після останнього перерахунку з 1 квітня 2023 року. Останніми роками такі перерахунки робляться автоматично. Наступний подібний перерахунок очікує на вас з 1 квітня 2025 року, коли мине рівно два роки з дати попереднього перерахунку. Так само ми бачимо з доданих документів, що через сезонність робіт до того часу у вас не накопичиться 24 місяці страхового стажу. За таких обставин перерахунок знову зроблять тільки за стажем. Хоча ми дійсно бачимо, що, починаючи з 2020 року, зарплата у вас істотно зростає порівняно з попередніми роками.

Чи можна збільшити пенсію?

Цей приклад, до речі, оголив ще одну прогалину, що сталася після чергової реформи. Раніше для того, щоб зробили перерахунок за стажем і зарплатою, треба було обов’язково писати заяву. Тобто людина, яка, наприклад, працювала на сезонних роботах і мала гарну зарплату, могла не поспішати писати заяву на перерахунок, а почекати, доки накопичиться 24 місяці страхового стажу, щоб мати право на перерахунок пенсії і за стажем, і за зарплатою.

Тепер, навіть, якщо людина заяву не пише, але має неврахований стаж, то через два роки його в будь-якому разі зарахують – в автоматичному режимі з 1 квітня відповідного року, в якому настане право на черговий перерахунок. Відмовитися від такого автоматичного перерахунку фактично неможливо. І виходить так, що людина має дійсно непогану зарплату за останні роки, проте вона не враховується для обчислення пенсії.

Хоча ми і не знаємо достеменно, наскільки дійсно було б вигідно врахувати всю зарплату в конкретному прикладі. Тут треба ретельно прораховувати, що доцільніше: залишати зарплату за періоди з 2000-го до 2016 року включно, що вже враховується, чи брати її за всі періоди з 2000-го до 2025 року, бо ми попередньо бачимо, що, наприклад, в 2017-2019 роках коефіцієнт зарплати був доволі низьким, а от з 2020 року і до теперішнього часу зарплата дійсно стає вище середньої і потенційно могла б вплинути на індивідуальний коефіцієнт зарплати позитивно, хоча і не надто суттєво.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні