Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіМобілізація по-новому: відстрочка догляду за родичем - що змінилося

Мобілізація по-новому: відстрочка догляду за родичем – що змінилося

Этот материал также доступен на русском языке
Через посилення мобілізації Кабмін змінив правила оформлення акта про догляд за хворими родичами*. Тепер територіальні центри комплектування (військкомати) будуть перевіряти підстави для надання відстрочки. Як це буде відбуватися?

Кого стосуються зміни?

Згідно з Постановою №560, мова йде про три основні категорії військовозобов’язаних.

1) Особи, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та (або) своїми батьком або матір’ю (батьком або матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком МСЕК або ЛКК, померла (загинула), визнана зниклою безвісти, оголошена померлою, і батько або мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком МСЕК або ЛКК потребують постійного догляду.

2) Особи, у яких один із своїх батьків є особою з інвалідністю I або II групи або один із батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними і відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: здійснювати догляд за особою з інвалідністю I або II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

3) Члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного і за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком МСЕК або ЛКК).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: у разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення

Як отримати відстрочку?

Отже, військовозобов’язані, які здійснюють догляд за вказаними особами і які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову звертаються до місцевого територіального центру комплектування (ТЦК) із заявою. Це можна зробити як в паперовій формі, так і електронному вигляді через електронний кабінет призовника.

До заяви додається письмова заява особи, яка потребує догляду. У довільній формі зазначаються ідентифікаційний код і підтверджується відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними і відповідно до закону зобов’язані утримувати родича (чоловік (дружина), працездатні діти) або інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані і можуть здійснювати постійний догляд.

ТЦК має перевірити перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки громадянина та особи, яка потребує догляду, наявність інших зареєстрованих (задекларованих) осіб за адресою місця проживання за допомогою різних реєстрів.

Після перевірки, для встановлення самого факту здійснення догляду, військовозобов’язаному необхідно із заявою звертатися до місцевих органів влади. Основне нововведення – перевірка з боку ТЦК.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: військовозобов’язані, які звернулися до ТЦК із заявою про надання відстрочки, до ухвалення рішення відповідною комісією не направляються на проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

*Передбачено «Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період», що був затверджений постановою Кабміну №560 від 16 травня 2024 року. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні