П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаСтаттіМіста, села, місця, які сьогодні на слуху: Покровськ - західні ворота Донбасу

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Покровськ – західні ворота Донбасу

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про місто Покровськ, яке називають західними воротами Донбасу.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні ми розповімо про місто Покровськ.

Життя місту дала залізнична станція

Покровськ розташований на заході Донецької області, тому його називають західною брамою Донбасу. Спочатку селище, яке виникло на місці Покровська, мало назву Гришине. Так само називалася і залізнична станція, яка знаходилася за вісім кілометрів від майбутнього міста.

У 1880-х роках було споруджено будівлю вокзалу, відкрито регулярне вантажне і пасажирське сполучення. З розвитком залізниці розросталася і станція Гришине, з’являлися нові підприємства, розпочалася розробка корисних копалин. У селищі працювали пивоварний завод, парові млини, банк, храм, бібліотека, загалом були всі передумови для надання Гришиному статусу міста. Після Першої світової війни змінилася назва станції та селища – спочатку на Постишеве, а потім на Красноармійське. Статусу міста селище набуло у 1938 році.

Після Другої світової війни в місті було збудовано молокозавод, м’ясокомбінат, почалося будівництво шахти, місто було газифіковане. У 2016 році місто Красноармійськ було перейменовано на Покровськ.

Обстріли і бої за Покровськ

З початку повномасштабного вторгнення російські окупанти регулярно обстрілювали Покровськ касетними реактивними снарядами, завдали кілька ракетних ударів по центру міста. Внаслідок цього зазнавали тяжких поранень і гинули жителі Покровська, у тому числі й діти, було зруйновано багато будинків.

Наразі ворог продовжує наступальні дії на Покровському напрямку, де відбувається найбільше зіткнень. Ситуація в районі бойових дій залишається складною. Бої на Покровському напрямку тривають.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні