Субота, 29 Червня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПро занедбані могили та перепоховання родичів: як вирішувати складні та делікатні питання

Про занедбані могили та перепоховання родичів: як вирішувати складні та делікатні питання

Этот материал также доступен на русском языке
Відшуміла гіркою радістю Радониця, діти відвідали на цвинтарях батьків та близьких, згадали. А що робити, якщо не можеш знайти могилу давно похованого родича?

На це та інші важливі питання щодо поховання і перепоховання померлих відповідає наш позаштатний юрист Вікторія Гусакова.

Як знайти поховання близьких родичів або знайомих, які давно померли, якщо невідомо, де їхні могили?

Відповідно до статті 27 Закону «Про поховання та похоронну справу»* (далі – Закон), кожне поховання та перепоховання померлих реєструється спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності – виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) у книзі реєстрації поховань померлих.

У разі ліквідації кладовища книга реєстрації поховань померлих передається на зберігання до архіву органу місцевого самоврядування.

Таким чином, ви можете звернутися з листом до міської ради, щоб запитати щодо того, чию могилу ви шукаєте. Причому немає обмежень щодо давності часу поховання.

Чи можна перепоховати близького родича?

Відповідно до статті 21 Закону, перепоховання останків померлих допускається за рішенням виконавчого органу (сільської, селищної, міської ради) на підставі:

  • письмового звернення особи, яка здійснила поховання;
  • лікарського свідоцтва про смерть;
  • дозволу виконавчого органу відповідної сільської, селищної, міської ради на поховання останків на іншому кладовищі.

Перепоховання останків померлих, воїнів із братських і одиночних могил здійснюється з дотриманням вимог законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

Під час перепоховання останків померлих контроль за дотриманням безпечних умов праці протягом усього терміну ведення робіт здійснює виконавчий орган відповідної сільської, селищної, міської ради.

Перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання.

Куди звертатися, якщо хочете оновити на могилі таблички і не знаєте дати народження або поховання давно померлих родичів?

Зверніться до органу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) за місцем вашого проживання з паспортом, наявними документами щодо померлої особи (за можливості) та подайте заяву.

Наказом Мінюсту № 52/5**, пунктом 10 передбачено, що особам, які звернулися до відділу РАЦС особисто, свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану повторно видаються того самого дня при пред’явленні ними паспорта або паспортного документа.

Крім того, відповідно до пункту 20, на запит будь-якої фізичної або юридичної особи відділ РАЦС видає ксерокопію або фотокопію записів метричних книг, які були складені понад 75 років тому.

Як проводять підпоховання?

Відповідно до статті 2 Закону «Про поховання та похоронну справу», користувачем місця поховання (місця родинного поховання) є особа, яка здійснила перше поховання та (або) має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання.

Відповідно до статті 6 Закону, усі громадяни мають право на поховання їхнього тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті. Волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті може бути виражене у побажанні бути похованим у певному місці, за певними звичаями, поруч з певними, раніше померлими, людьми чи бути підданим кремації.

Таким чином, законом передбачено, що людина після смерті може бути похована там, де бажає.

Для того, щоб вас було визнано користувачем місця поховання, у вас повинен бути оригінал свідоцтва про поховання та оригінал свідоцтва про смерть того, кого поховали першим.

У випадку, якщо у вас немає свідоцтва про поховання, але ви маєте родинні зв’язки з померлим, ви можете звернутися до підприємства, яке здійснює поховання (як правило, воно комунальне).

Якщо вам необхідно довести право на поховання, звертайтесь до суду, де буде розглянуто справу в окремому провадженні.

*Закон України «Про поховання та похоронну справу» №1102-IV від 10.07.2003 (редакція від 04.01.2024)

**Наказ Мінюсту «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» № 52/5 від 18.10.2000

Раніше ми вже розповідали:

Чи потрібно платити за місце для поховання та хто відповідає за утримання цвинтарів.

Релігійні аспекти похорон: як різні віросповідання впливають на обряди прощання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні