Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗатримують зарплату після звільнення: що робити, щоб захистити свої права та гроші

Затримують зарплату після звільнення: що робити, щоб захистити свої права та гроші

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні багатьом пенсіонерам доводиться працювати. І трапляються випадки, коли при звільненні з роботи довго доводиться чекати розрахунку.

В які строки повинні провести розрахунок і що робити, якщо цього не відбувається?

Ми також розповідали, як повернути кошти, сплачені за комуналку, якщо банк збанкрутував.

Коли повинні розрахуватися?

Згідно із Законом*, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належним чином оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. Відповідно до статті 116 цього Закону, якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми власник повинен письмово повідомити звільненого перед виплатою зазначених сум.

Але трапляється таке, що керівник підприємства говорить, що «грошей немає, або не затверджено бюджет і почекайте грошей», і не розраховується. В такому випадку ви маєте право позиватися до суду.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: перед тим як звернутися до суду, можете написати листа (з описом) колишньому роботодавцю з вимогою розрахуватися з вами і повідомити про строки можливої оплати. Ваш лист, відповідь на цей лист можете додати до позовної заяви.

Які документи знадобляться?

Для того щоб скласти позовну заяву, вам необхідно зробити копії документів в двох екземплярах (для суду і відповідача), а саме:

  • вашого паспорту,
  • ідентифікаційного коду,
  • трудової книжки,
  • наказів (про прийняття на роботу, про звільнення);
  • довідки про вашу середню зарплату;
  • довідки про склад родини;
  • довідки про пільги (якщо є);
  • довідки ВПО (якщо ви – переселенець).

Також ви можете надати виписку з банку про рух коштів по вашому рахунку за той період, коли ви були звільнені. Усі ксерокопії завірте таким чином: «Згідно з оригіналом, ваші ПІБ, дата, підпис».

Окрім того, ви повинні сплатити судовий збір. Реквізити є на сайті того суду, до якого будете звертатися, або безпосередньо в суді можете взяти реквізити. Станом на 2024 рік, за подання до суду позовної заяви немайнового характеру судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу – 1211,20 гривні.

В позовній заяві вкажіть, що витрати на судовий збір покладаються на відповідача.

Як правило, цивільні позови слід подавати за місцем знаходження відповідача – вашого роботодавця.

Як скласти позовну заяву?

В позовній заяві у «шапці» (зверху праворуч) повинні бути такі дані: назва суду, його адреса, електронна пошта, телефон.

ПОЗИВАЧ: ПІБ, дата народження, номер ідентифікаційного коду, адреса реєстрації, фактичне місце проживання, телефон, електронна пошта.

ВІДПОВІДАЧ: назва підприємства, код ЄДРПОУ, юридична адреса, телефон, електронна пошта, телефон, ПІБ директора підприємства.

В тексті позовної заяви напишіть, коли ви працевлаштувалися (номер наказу), ким працювали, який був оклад, чи були премії. Вкажіть, коли звільнилися, за якою статтею КЗпП. Вкажіть, чи розрахувалися з вами при звільненні, якщо ні, що казали при цьому, чи є відмітка в наказі, що вам зобов’язані вчасно сплатити зарплату при звільненні.

Обов’язково в позовній заяві пошліться на судову практику: Верховний Суд у постанові від 27 січня 2020 року у справі № 682/3060/16-ц вказав, що виплата працівникові середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні є формою матеріальної відповідальності роботодавця, яка виникає у разі вчинення ним порушення норм трудового законодавства. Тягар доведення відсутності вини у вчиненні такого порушення покладається на роботодавця.

Обов’язково вкажіть, які заходи вживав ваш роботодавець, щоб з вами розрахуватися вчасно, чи вказано в наказі обов’язок відділу бухгалтерського обліку провести остаточний розрахунок і виплатити усі належні виплати при звільненні. Вимагайте і оплати заробітної плати (або якщо є – відпускних, премії, надбавки) і виплати за затримку розрахунку після звільнення.

В позовній заяві вкажіть, щоб суд відкрив спрощене провадження без виклику позивача. Але якщо судом буде в ухвалі зазначено, що розгляд справи повинен бути з повідомленням (викликом) сторін, необхідно обов’язково з’являтися до суду.

Обов’язково перевірте, щоб усі документи були завірені вами, підписані позовні заяви.

Якщо вам роботодавець не видає довідку про середню заробітну плату, можете як разом з позовною заявою, так і після відкриття провадження у справі подати до суду клопотання про витребування доказів, в якому просите витребувати у роботодавця надати належним чином завірену копію довідки щодо розрахунку середньої заробітної плати. У клопотанні вкажіть, що відповідні докази можуть підтвердити обставини, викладені у позовній заяві.

В позовній заяві вкажіть кількість днів, за які роботодавець затримав вам виплату грошей. Якщо ви подали позовну заяву до суду, і роботодавець сплатив суму при звільненні, його відповідальність залишається за невчасний розрахунок при звільненні.

Тож, два комплекти позовної заяви з копіями документів в двох екземплярах подайте до суду. Суд буде надсилати один екземпляр для відповідача.

***

Якщо ваш роботодавець наголошує на відсутності коштів на підприємстві, зазначте, що згідно з Постановою Верховного Суду України від 03.07.2013 у справі № 6-60цс133, відсутність коштів у роботодавця не виключає його вини у невиплаті належних звільненому працівникові коштів і не звільняє роботодавця від відповідальності.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Кодекс законів про працю України (КЗпП)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні