Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачВід айсбоксів до розумних технологій: як змінювалися холодильники з моменту появи

Від айсбоксів до розумних технологій: як змінювалися холодильники з моменту появи

Этот материал также доступен на русском языке
Винахід холодильника стало по-справжньому символом прогресу та зручності. Він радикально змінив наше життя і вплинув на цілі галузі економіки. Але сучасний холодильник сильно відрізняється від своїх аналогів минулого і в цій статті ми розповімо, який шлях він пройшов з моменту появи до наших днів.

Якщо ви шукаєте надійний холодильник, завітайте у магазин Фокстрот! Це одна з найбільших в Україні торговельної мережі з продажу побутової техніки та дрібної електроніки. Купити в торговій мережі Фокстрот холодильник можна не тільки в класичних офлайн магазинах, але й замовити онлайн. На сайті ви знайдете широкий вибір моделей з різними характеристиками та функціональністю.

Айсбокс: попередник холодильника

Айсбокс вперше з’явився в середині 19 століття та проіснував до 1930-х років, коли його змінили електричні холодильники. Винахід став справжньою революцією і дало поштовх розвитку сучасних холодильних систем. До цього продукти зберігалися в льохах, льодовиках, глиняних судинах, а також за допомогою солі, снігу та вітру.

Пристрій був порожній ящик, обшитий оловом або цинком з утепленням з пробки, тирси, соломи або морських водоростей. Усередині були два відділення: одне – для льоду, що видобувається взимку із засніжених районів або замерзлих озер, та інше – для продуктів. Лід регулярно поповнювався, підтримуючи прохолоду та свіжість продуктів.

Механічні холодильники

Цей винахід з’явився наприкінці 19 століття і також став революційною подією свого часу. Спочатку вони працювали від парових двигунів, але пізніше були адаптовані до електричних двигунів.

За допомогою стисненого аміаку тут заморожувалися продукти без допомоги природних джерел, як це було в айсбоксі.

Електричні холодильники

Перший серійний електричний холодильник показала компанія General Electric у 1927 році. Технологія швидко набрала популярності і витіснила застаріліші механічні та айсбокси.

З того часу дизайн і функціональність холодильників значно покращилися: з’явилися автоматичні льодогенератори, системи розморожування та безліч інших функцій.

Холодильники з морозильною камерою

У 1930-х роках холодильники обзавелися морозильними камерами, вплинувши на споживчі звички та переваги. З цього часу заморожені продукти стають невід’ємною частиною домашнього господарства.

Розумні холодильники

З моменту своєї появи технології не стояли на місці і сучасний холодильник із простого ящика для охолодження перетворився на розумного помічника на кухні, який має низку переваг:

  • Віддалене керування. Контроль температури, режимів роботи та отримання повідомлень через програму з будь-якої точки світу.
  • Інтелектуальні датчики. Моніторинг температури, вологості та інших параметрів для забезпечення свіжості продуктів.
  • Автоматичне розморожування. Економія часу та сил, а також продовження терміну служби пристрою.
  • Розумне зберігання. Оптимізація простору всередині холодильника та рекомендації щодо зберігання продуктів.

Якими будуть холодильники майбутнього

Холодильники постійно розвиваються, і майбутні моделі обіцяють безліч інновацій, які зроблять наше життя зручнішим та дбайливішим до навколишнього середовища.

Ось невеликий перелік того, чи очікують холодильники майбутнього:

  • Енергоефективність. Більш економічні та ефективні технології, у тому числі зниження впливу на клімат.
  • Стійкі холодоагенти: заміна фреона на інші, більш екологічні речовини та зниження їх впливу на озоновий шар.
  • Магнітне охолодження: революційна технологія, яка споживає менше енергії за рахунок використання магнітного поля.
  • Персоналізоване охолодження: окремі зони з оптимальною температурою для різних продуктів.

*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні