Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСтроки прийняття спадщини пропущені - як діяти

Строки прийняття спадщини пропущені – як діяти

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже часті ситуації, коли громадяни дізнаються про спадщину пізно, або обставини не дозволяють вступити в право володіння вчасно.

До редакції надійшов лист від Миколи Юхименка, мешканця міста Фастів Київської області. Він розповів, що його мати виїхала жити в Росію 2005 року до доньки, померла в 2019 році, а свідоцтво про смерть сестра не висилає. Читач повідомив, що робив запити в Росію у 2020-2021 роках, але інформацію не отримав. Він запитує, що йому зараз робити.

Раніше ми повідомляли, що в Україні змінилися правила вступу в спадщину: які нововведення з’явилися.

Які документи знадобляться?

Відповідно до частини 1 статті 1270 Цивільного кодексу (ЦК), для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Тож з листа зрозуміло, що вами пропущено цей строк. В такій ситуації необхідно зібрати усі документи, всі звернення та відповіді на них, які ви отримували.

Важливо письмово звернутися до органів реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) щодо отримання свідоцтва про смерть матері (повторно), і якщо буде відмова – також додати її до документів.

Крім того, потрібно буде взяти ваше свідоцтво про народження, щоб підтвердити родинні зв’язки з матір’ю. Якщо його немає, потрібно звернутися до РАЦС і запитати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження. Можете запитати в РАЦСі і витяг про народження вашої матері, сестри.

Усі ці документи вам потрібні для звернення до місцевого суду, щоб ви подали заяву про подовження строку для прийняття спадщини.

Як оформити позовну заяву?

Відповідно до статті 1269 ЦК, передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Якщо у вас є звернення до нотаріуса, його постанови, листи, це необхідно також для подання позовної заяви. Якщо ви не зверталися до нотаріуса, вкажіть причину.

Ви можете написати позовну заяву до суду як самостійно, так і звернутися до центрів безоплатної правової допомоги.

Відповідно до статті 1272 ЦК, за позовом спадкоємця, який з поважної причини пропустив строк для прийняття спадщини, суд може визначити йому додатковий строк. Відповідачем у справі буде місцева рада того міста, де ви проживаєте, вкажіть її повну назву, юридичну адресу, код ЄДРПОУ.

В позовній заяві вкажіть:

  1.  де і коли померла мати (зазначте, що це відбулося на території іншої держави, тому і з отриманням копії свідоцтва про смерть у вас виникли труднощі);
  2.  чи є у вашої матері ще діти, де вони проживають;
  3.  яке спадкове майно залишилося, з чого воно складається (перерахуйте, додайте документи на власність), де знаходиться;
  4.  чи є ви спадкоємцем померлої за заповітом або за законом (якщо є заповіт, вкажіть, де він);
  5.  з якого року ваша мати проживала з сестрою, чи прийняла сестра спадщину;
  6. куди ви зверталися, які отримували відповіді і чому не звернулися до нотаріальної контори про прийняття спадщини у зазначений законом строк.

Ви можете додати будь-які фотографії, листи, документи, які зможуть підтвердити і ваші родинні зв’язки, і те, що ви робили все, щоб отримати вчасно спадщину.

Усі документи зробіть в двох екземплярах, додайте копію вашого паспорта. Власноруч на документах необхідно вказати ПІБ, дату, підпис.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо на момент смерті ваша мати була зареєстрована в будинку, де ви проживаєте, ви маєте право прийняти спадщину. Так, відповідно до статті 1268 ЦК, спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку він не заявив про відмову від неї.

Тож збирайте документи і звертайтеся до суду.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні