Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩоб спина не боліла: як працювати на дачі без наслідків для здоров'я

Щоб спина не боліла: як працювати на дачі без наслідків для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Власникам дач і городів добре відомо, що надмірна старанність на присадибній ділянці загрожує проблемами зі спиною.

Чи можна їх уникнути , розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

Поза городника

Основна причина появи болю у спині після роботи на грядках – це тривале перебування у так званій позі городника: кругла спина, голова нахилена вниз, ноги зігнуті в колінах. У цьому положенні хребет вигинається назад, і м’язи спини разом із міжхребцевими дисками зазнають колосального навантаження. Якщо в подібній позі простояти пару годин, можна відчути не тільки втому і цілком зрозумілий тягнучий біль в попереку, але і отримати защемлення нерва і серйозний больовий синдром.

Що робити?

Під час роботи слідкуйте за положенням тіла і вибирайте максимально зручну позу.

  • Один з варіантів – займатися посадкою або прополкою рачки, в наколінниках, або підстеливши під коліна щось м’яке. У цьому випадку природний прогин у попереку зберігається, а навантаження на хребет розподіляється рівномірніше.
  • Другий варіант – працювати, сидячи на невеликому «городньому» стільчику. Якщо потрібно постійно нахилятися до землі, краще присідати навпочіпки.

М’язове перенапруження

Ще одна поширена причина болю в спині після ударної дачної праці – м’язове перенапруження. Воно виникає, якщо ви надто сильно навантажуєте непідготовлений організм після зимового «лежання на дивані». Тривала монотонна незвична фізична робота може призвести як мінімум до відчутного дискомфорту, а то й до травм: зокрема, до розтягнення та мікророзривів зв’язок і м’язів спини, які проходять по кілька тижнів і потребують цілковитого спокою.

Що робити?

На початку сезону не накидайтеся на всі справи, що накопичилися, відразу, відновлюйте роботу поступово, даючи організму звикнути до навантаження.

Підняття важких предметів

Але найнебезпечніші ушкодження спини під час садово-городніх робіт викликає підняття важких предметів. Повні відра та лійки з водою, тачки із землею та добривами – часта причина загострення хронічних захворювань хребта і суглобів (остеохондрозу, сколіозу, артриту), розтягнення м’язів та зв’язок, розвитку міжхребцевих протрузій та гриж.

Що робити?

При піднятті важких предметів спочатку присядьте навпочіпки з рівною спиною, підніміть потрібний предмет, а потім підніміться, намагаючись не згинати спину. Також намагайтеся не носити важкі речі в одній руці, розподіляйте вагу з обох боків.

Переохолодження

Також до болю в спині може призвести переохолодження. Якщо ви одягнені не за погодою або на вулиці вітряно, можливими є запалення м’язових волокон та міозит м’язів спини. Коли «продуло поперек», у ньому виникають різкі стріляючі болі, що посилюються при русі і зазвичай локалізуються з одного боку.

Що робити?

Одягайтеся за погодою і не працюйте на протягу. Якщо на вулиці прохолодно і вітряно, краще одягнути теплий одяг і зпотіти, ніж вийти в одній футболці й застудити розпалені м’язи.

Садові інструменти

Зрештою, проблеми зі спиною можуть виникнути через неправильно підібрані садові інструменти. Якщо ручки газонокосарок та ремені тримерів не відрегульовано, а черешки лопат та граблів не підходять вам по зросту, вам доведеться напружуватися і нахилятися. Про це спина обов’язково нагадає вам або ввечері того ж дня, або наступного ранку.

Що робити?

Відрегулюйте довжину ручок садових інструментів під свій зріст, щоб не доводилося нагинатися.

Робимо розминку і частіше відпочиваємо

Щоб звести до мінімуму ризик виникнення болю в спині, дотримуйтесь основних правил роботи в саду:

  • перед виходом на город робіть легку розминку: повороти голови, кругові рухи плечима та стегнами, плавні нахили тулуба в боки і вперед-назад, махи руками;
  • обов’язково робіть перерви: відпочивайте 10-15 хвилин кожні півгодини;

  • під час роботи частіше змінюйте пози: скопавши пару грядок, займіться посадкою або поливом;

  •  якщо у вас є хронічні проблеми зі спиною, використовуйте під час тривалої роботи спеціальні ортопедичні пояси або корсети.

Кому допоможуть розтирання і масаж?

Якщо після роботи на дачі у вас терпимо болить спина в районі шиї, лопаток або попереку, є обмеженість і скутість рухів – швидше за все, це прояви остеохондрозу, на який страждає більшість людей зрілого віку. Послабити його симптоми допоможуть мазі, що зігрівають і знеболюють, і гелі, що продаються без рецепта. Розітріть спину на ніч, укутайте вовняною хусткою і спіть на максимально жорсткому ліжку.

Також може допомогти аплікатор Кузнєцова (лежати на ньому потрібно 15-20 хвилин, за відсутності дискомфорту можна і довше) і регулярний масаж спини, що знімає біль, спазми і напруження від фізичних навантажень.

Важливо!!! Але якщо біль у вас різкий, сильний і не проходить після відпочинку і вжитих заходів, або ви отримали травму спини, не займайтеся самолікуванням, а зверніться по медичну допомогу.

Ірина Кадченко

Нове на сайті