Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗакордонна пенсія: виплати призначено, чому гроші не надходять в Україну

Закордонна пенсія: виплати призначено, чому гроші не надходять в Україну

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які працювали за кордоном, можуть очікувати на пенсію від країни, в якій вони працювали, як додаткову до української. Україна має договори із понад 20 країнами світу, в яких українці, працюючи, можуть розраховувати на пенсію. Але нерідкі випадки, коли пенсія так і не приходить до трудівника.

«Я працювала в Португалії в 2000 році. В 2021 році оформила пенсію через прозорий офіс. Згодом мені надійшло повідомлення, що мені призначили португальську щомісячну грошову допомогу в розмірі 29,62 євро. Я зверталась у банк, де мене відповіли, що нічого не призначено. Знову звернулася до Пенсійного фонду, де мені повідомили, що документи оформлено правильно і треба чекати.

Я чекаю вже два роки, ходити у банк часто не можу, бо маю проблеми з ногами, дуже хворію. Маю велике до вас прохання розібратися в моєму питанні. Неодноразово зверталася у Пенсійний фонд. Там відповідають звертатися в Португалію. А звідти дають відповідь звертатися до Пенсійного фонду України – замкнене коло».

Людмила, лист надійшов на електронну пошту редакції

Португальська пенсія як додаткова до української

В 2009 році Україна та Португалія уклали угоду про соціальне забезпечення, що набула чинності в 2012 році. Угода базується на пропорційному принципі. Це означає, що Португалія виплачує частку пенсії тільки за стаж, набутий на її території, відповідно, Україна сплачує пенсію тільки за український стаж.

Існує також адміністративна домовленість стосовно процедури застосування зазначеної угоди. Відповідно до неї, ви написали заяву не лише на призначення пенсії в Україні, а й на оформлення часткової виплати португальською стороною. Принаймні, так ми зрозуміли з листа.

Виходячи з адміністративної домовленості, робимо висновок, що Україна заповнила відповідний формуляр і надіслала його до португальського пенсійного центру. Потім вам надійшла відповідь з обласного управління Пенсійного фонду, що португальська частина пенсії вам призначена в розмірі 29,62 євро з липня 2021 року. А далі, на жаль, логіка втрачається.

Хто за що відповідає?

В листі вже від 2022 року, що ви отримали з центрального апарату Пенсійного фонду України, зазначається таке:

«Згідно зі статтею 29 Адміністративної домовленості, грошова допомога, яка підлягає сплаті компетентними установами Договірних Держав, виплачується безпосередньо зацікавленій особі, незалежно від місця її проживання в тій чи іншій Договірній Державі, без утримання з відповідної суми витрат на поштовий або банківський переказ, які покриваються установою, що здійснює виплату.

Таким чином, переказ пенсій з Португальської Республіки в Україну здійснюється без посередництва Пенсійного фонду України і належить до компетенції Національного центру пенсій Португалії, до якого радимо звернутися».

На нашу думку, така відповідь є відпискою, що проявляє небажання розібратися і допомогти людині в конкретній ситуації. Дійсно, відповідно до узгодженої процедури, грошові перекази Португалія має здійснювати безпосередньо пенсіонеру. Але ж заява на виділення португальської частини пенсії подавалася за посередництва української сторони. Більше того, обласний Пенсійний фонд підтвердив призначення цієї частки. Тобто комунікація між компетентними установами двох країн відбувалася. А де ж тоді гроші, яких немає вже третій рік? У нас, на жаль, немає відповіді на це питання.

Що робити?

Ми не знаємо, що конкретно вам відповідають в Португалії, чи здійснювали вони перекази і на який рахунок, адже українська сторона стверджує, що призначення допомоги було погоджено. Можливо, питання зависло десь на рівні банківської системи або у справу втрутилися шахраї? Або це елементарне недбальство посадовців?

Якщо в Пенсійному фонді України не йдуть назустріч, то зі свого боку ми б радили домогтися письмової відповіді від португальської сторони. Потім треба ще раз зіставити усі факти. На наш погляд, ключове питання в цій історії – на який рахунок мали надходити гроші. Можливо, десь закралася помилка.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні