Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо дії сусідів призводять до порушень законних правил добросусідства

Що робити, якщо дії сусідів призводять до порушень законних правил добросусідства

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен власник земельної ділянки вільно обирає, як її використовувати. Але нерідко трапляється, що його вибір дуже незручний сусідам, часом завдає їм дискомфорту чи шкоди. 

До редакції надійшов лист від родини Бережанських з Київської області. Вони розповіли, що проживають в приватному будинку. Над їхнім двором сусіди провели електро- та інтернет-кабелі. Дозволу на їх проведення сусіди не запитували. Прохання прибрати дроти вони проігнорували і грубо реагують на зауваження.

Спробуйте домовитися

Знову намагайтеся з сусідами спокійно вирішити проблему, можете разом звернутися до оператора системи розподілу електроенергії та інтернет-провайдера, щоб прокласти мережі так, аби вони вам не заважали. Запропонуйте сусідам власні варіанти вирішення проблеми.

Ви можете самостійно звернутися до оператора системи розподілу електроенергії зі скаргою, якщо вважаєте, що лінії електромереж встановлено неправильно.

Куди звертатися по допомогу?

Якщо суперечка триває, зверніться із заявою до міської ради. Зазначте, що дії сусідів призводять до порушень правил добросусідства, визначених частиною 1 статті 103 Земельного кодексу (ЗК). В заяві вкажіть, в чому порушення цих правил, коли це сталося, яким чином вирішували конфлікт самостійно і яка була на це відповідь сусідів. Можете надати фото, якщо воно є. Обов’язково у зверненні вкажіть право власності на цей будинок, земельну ділянку з кадастровим номером, вкажіть, де ваша земельна ділянка межує із сусідською.

Згідно зі статтею 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Вам від міської ради обов’язково буде запропоновано варіанти вирішення конфлікту.

Коли йти до суду?

Якщо проблему не буде вирішено, можете звернутися до суду з позовною заявою про захист права на добросусідство, припинення дій, які порушують право, відновлення становища, яке існувало до порушення.

Можете до позовних вимог додати наявність моральної шкоди, якщо така є.

  • ПРОТЯГОМ ЯКОГО ЧАСУ МОЖНА ЗВЕРНУТИСЯ ДО СУДУ?

Згідно зі статтею 256 Цивільного кодексу (ЦК), позовна давність – це строк, у межах якого людина може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (стаття 257 ЦК).

Строк буде вираховуватися з моменту, коли ви дізналися про власне порушене право.

Ви можете звернутися як до центру безоплатної правової допомоги, так і самостійно скласти позовну заяву.

  • ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОДАВАТИ ДО СУДУ?

Копії документів в двох примірниках (до суду і для відповідача) подаються завіреними («згідно з оригіналом», ПІБ, дата, підпис), документи на право власності на домоволодіння, земельну ділянку, витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Якщо буде потреба, можете провести відповідну експертизу, проведення технічного обстеження тощо.

До суду обов’язково надайте ваше звернення до органу місцевого самоврядування з метою врегулювання питань сусідами правил добросусідства.

Можете сторонами у справі також залучити міську раду, енергопідприємство або інтернет-провайдера, якщо є потреба.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист 

 

Нове на сайті