No menu items!
Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно вибрати інвалідний візок для літньої людини?

Як правильно вибрати інвалідний візок для літньої людини?

Дуже часто люди похилого віку внаслідок хвороби чи загальної кволості не можуть самостійно пересуватися. Вони потребують максимальної підтримки від тих, хто поряд. Але не треба забувати й про те, що їм також необхідно рухатися та за можливості виконувати усі необхідні справи. Без інвалідного візка у такому випадку не обійтися.

З його допомогою можна не лише самостійно пересуватися, а й забезпечити комфорт та уберегти людину від виникнення пролежнів та супутніх хвороб, які дуже часто спіткають лежачих людей похилого віку.

Який тип візка обрати?

Перш ніж йти за покупкою інвалідного візка до магазину медтехніки, треба поспілкуватися з лікарем-реабілітологом та дізнатися, яке саме крісло найкраще купити для людини з обмеженими фізичними можливостями. Для того, щоб вона відчувала себе комфортно та впевнено під час користування візком, треба підібрати зручний пристрій, який відповідатиме усім поставленим задачам. Тому варто знати, що усі візки можна розділити на декілька груп в залежності в їх функціональності.

  1. Стандартні (класичні) візки мають механічний привід. Це означає, що рухатися у кріслі можна лише за допомогою ручного обертання обода. Такі візки підійдуть для людей, які можуть самостійно рухатися, але інколи для допомоги їм потрібен візок. Коляска з механічним приводом — ідеальне рішення для пересування по приміщенню, а також для прогулянок на невеликі відстані.
  2. Багатофункціональні інвалідні коляски устатковані додатковими функціями. Їх дуже легко налаштувати під конкретні завдання. З їхньою допомогою людина може рухатися самостійно або за допомогою супровідника. Багатофункціональний інвалідний візок легко перетворюється на ліжко, в якому можна перевозити лежачу людину: спинка відкидається і піднімається підніжка, яка триматиме ноги у горизонтальному положенні. Також можна змінювати висоту сидіння та підлокітників, висоту та нахил підніжок. Набір функціональних можливостей залежить від моделі. Тому про весь функціонал треба обов’язково запитати під час покупи у продавця-консультанта.
  3. Візки з санітарним устаткуванням. Такі моделі інвалідних колясок мають спеціальний отвір для санітарних процедур. Візок варто придбати, якщо людина повинна пройти довгий шлях реабілітації та має певні труднощі з відвідуванням туалетної кімнати.
  4. Активні візки, як правило, мають електропривід. Рама виготовлена з алюмінію. Така конструкція більш легка та маневрена. Візки дозволяють вести активний спосіб життя та навіть займатися спортом.

На що звернути увагу?

Щоб правильно підібрати інвалідний візок, треба врахувати:

  • вагу та зріст людини, яка користуватиметься кріслом. Крісло візка не повинно бути надто вузьким або надто широким. Габарити крісла мають співпадати з розміром тіла. Щоб дізнатися, якою має бути ширина сидіння, варто у положенні сидячи виміряти розмір стегон у найширшій частині та до отриманого результату додати 5-6 см. З такими підрахунками легко підібрати крісло ідеального розміру. Якщо вага людини понад 100 кг, то рекомендується купувати візок с посиленим видом конструкції;
  • габарити візка. Крісло має проходити в усі двері в приміщенні, а також легко маневрувати у сходових прольотах під’їзду, якщо йдеться про багатоповерховий будинок.
  • тип підлокітників. Наприклад, якщо візок планується використовувати для прийому душу, то підлокітники мають бути виготовлені із вологостійкого матеріалу або взагалі зніматися.

*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні