No menu items!
П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк лікувати пролежні?

Як лікувати пролежні?

Часто люди, які перебувають у малорухливому або лежачому стані, стикаються з появою пролежнів. Ця проблема здатна призвести до катастрофічних наслідків.

Тож що таке пролежні, як вони виглядають та які засоби від пролежнів застосовуються —  зʼясуємо далі!

Що таке пролежні

Пролежні — це ділянки тіла з ушкодженою та змертвілою тканиною. Зазвичай вони виникають у людей, які тривалий час знаходяться в положенні лежачи. Це можуть бути люди похилого віку, люди з обмеженою рухливістю (наприклад, пацієнти лікарень) чи люди з інвалідністю.

Причина пролежнів полягає в тому, що під впливом недостатньої рухливості чи довгого перебування в одному положенні створюється додатковий та довготривалий тиск на мʼязи та шкіру. Цей тиск перешкоджає належному кровопостачанню, що призводить до того, що тканини та клітини не отримують достатнього живлення та кисню. Шкіра стає мʼякою, на ній утворюються виразки, а тканина поступово починає відмирати (некроз).

Без належного лікування вони перетворюються на відкриті рани, сприйнятливі до різних інфекцій. Тут виникає запитання “чи можна померти від пролежнів?”. Ризик є, але такий сценарій дуже малоймовірний. Оскільки їх легко ідентифікувати та вчасно використати засоби догляду за лежачими хворими та інші препарати, щоб почати лікування. Однак у разі серйозних ускладнень, некоректного лікування, поширення інфекції організмом та інших негативних факторів, ризик смерті все-таки існує.

Виділяють 4 стадії пролежнів:

  • Перша. Зʼявляються ділянки шкіри червоного або фіолетового кольору. При натисканні почервоніння не зникає. Це сигналізує про порушення кровопостачання.
  • Друга. Утворюються виразки та водянисті пухирці. Можливі больові відчуття та свербіж.
  • Третя. Виразки стають дедалі глибшими й можуть досягати мʼязів та навіть кісток. Зʼявляються виділення з ран, що може бути ознакою інфекції.
  • Четверта. Уражаються всі шари шкіри. Пошкодження досягає мʼязів і кісток. Рани великі та глибокі. Шкіра відмирає. Можуть вражатись сухожилля та суглоби.

Щодо того, як виглядають пролежні, то їх зовнішній вигляд може відрізнятись, залежно від стадії. Спочатку вони мають вигляд плям з почервонінням, які з часом перетворюються на пухирці та виразки на шкірі. Опісля вони збільшуються в ширину та глибину. А згодом шкіра навколо стає покритою відмерлою тканиною. Відчувається, що людина ніби гниє живцем. Найчастіше пролежні зʼявляються на ліктях, сідницях, крижах, пʼятах, стегнах, лопатках. Нерідко вони зустрічаються на плечах, колінах, щиколотках, пальцях ніг та ін.

Лікування пролежнів

Лікування пролежнів

З моменту, коли з’являються пролежні, слід звернутись до лікаря задля своєчасного лікування та підбору ефективних ліків. Консультація — найкращий крок для розвʼязання будь-яких проблем зі здоров’ям. Поза тим, варто зазначити, що для лікування також використовують спеціальні подушки та матраци, які дозволяють рівномірно розподіляти тиск. Ще один аспект лікування — це регулярний догляд за шкірою, її чистотою та зволоженням.

Щодо того, як лікувати пролежні в домашніх умовах, то зазвичай використовуються мазі та креми. Та чи інша мазь, чи крем від пролежнів передусім містить компоненти, приміром, декспантенол, спрямовані на швидке загоєння ран та зменшення запалення. Також чи не найкращий засіб від пролежнів – це мазі з антимікробними властивостями. в їх складі є антисептики, заспокійливі елементи та антибіотики, які допомагають уникати інфекцій та запобігати ускладненням. Крім них, залучають гідрогелеві повʼязки, які створюють корисне вологе середовище навколо рани та прискорюють загоєння.

Разом з тим найкращий засіб від пролежнів — це профілактика. Її елементи такі: часті зміни положення тіла, догляд за шкірою, використання спеціальних засобів від пролежнів, збалансоване харчування, гідратація та регулярні медичні огляди. Це те, що допоможе вберегтись від цього недугу. Залишайтесь здоровими!


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні