Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіМіста, села, місця, які сьогодні на слуху: Святогірськ - місце сили України

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Святогірськ – місце сили України

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про місто Святогірськ, яке перебувало в окупації і де розташована українська перлина – Святогірська лавра.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». В ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать в новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні ми розповімо про місто Святогірськ, яке перебувало в окупації і де розташована українська перлина – Святогірська лавра.

Майно монастиря забрали до російської скарбниці

Святогірськ – найпівнічніше місто Донецької області, на березі річки Сіверський Донець. До початку війни Святогірськ був найзеленішим містом України.

В 1526 році дипломат Зигмунд фон Герберштайн писав про поселення на місці нинішнього Святогірська. Це була перша згадка про місто. Через сто років у крейдяних скелях на правому березі Сіверського Дінця було вирубано Святогірський Успенський чоловічий монастир. Проте проіснував він лише трохи більше півтори сотні років. У 1787 році Катерина II видала указ, згідно з яким монастир було закрито, а все його майно перейшло до державної скарбниці. Незабаром імператриця подарувала Святогірський маєток Потьомкіну, який після смерті князя успадкували його племінники. Вони намагалися відновити діяльність Святогірського монастиря, але їм відмовили. Відроджено монастир було лише 1844 року.

У період Української революції Святогірськ став частиною УНР. Однак із встановленням радянської влади монастир піддався оскверненню – його будівлі було перетворено на будинок відпочинку, а Успенський собор – на кінотеатр. Під час Другої світової війни місто перебувало в німецькій окупації і було звільнено під час контрнаступу.

1991 року в крейдяних горах Святогірська вперше на Донбасі було встановлено Державний прапор України. А ще за рік – відроджено Святогірський монастир, який у 2004 році набув статусу лаври.

«Визволителі» обстрілювали церкви і скит

З початком війни у 2014 році Святогірськ потрапив під контроль російських терористів. Проте невдовзі у межах Антитерористичної операції Святогірськ було звільнено. Під час повномасштабного вторгнення російські загарбники дедалі частіше стали обстрілювати місто, не шкодуючи навіть святу обитель.

У березні 2023 року приміщення Святогірської обителі зазнали пошкоджень, були поранені біженці, які мешкали в монастирі. Внаслідок подальших обстрілів ракетами було зруйновано будівлі монастиря, знищено Всехсвятський скит, а серед ченців були вбиті та поранені.

У червні місто було окуповане російськими загарбниками, але вже у вересні під час Слобожанського контрнаступу ЗСУ у Харківській області місто було звільнено від російських окупантів.

Унікальна Святогірська святиня

На території Святогірського монастиря розташована Покровська церква з дзвіницею, яка мала вісім дзвонів, причому найбільший із них важив понад шість тонн.

У Покровській церкві також знаходилися бібліотека і архів монастиря. Після здобуття Україною незалежності обителі повернули Успенський собор, Миколаївську церкву, печерну церкву святих Антонія та Феодосія, Кирилівські та Мефодіївські сходи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні