П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяОстання неділя перед Великим постом: у цей день Церква згадує початок історії...

Остання неділя перед Великим постом: у цей день Церква згадує початок історії людства

Этот материал также доступен на русском языке
Напередодні Великого посту церква згадує початок історії людства - Адамове вигнання, велику трагедію, що сталася під покровом Райського саду.

У той далекий час створений Богом земний світ був досконалим: у ньому не було жодної вади. Ані людина, ані інша тварина не знали зла, страждань та смерті. Перші люди Адам і Єва були створені володарями цього світу, їм було приготоване нескінченне блаженне райське життя поряд зі своїм Творцем.

Бог дав людям заповідь: не їсти плоду від дерева пізнання добра і зла. Але наші прабатьки, спокушені змієм, порушили її. Засумнівавшись у благості Бога, вони повірили сатанинському наклепу і їли заборонені плоди, хоча Творець попереджав Адама: «бо в день, коли ти скуштуєш від нього, смертю помреш» (Бут. 2:17).

Адам і Єва, скуштувавши від плоду дерева пізнання, втратили покрову Божественної благодаті і відчули сором: Адам намагається сховатися від Бога за деревами райського саду. А потім відбувся діалог: Бог звернувся до Адама із запитанням: «Чи не їв ти від дерева, з якого Я заборонив тобі їсти?». (Бут. 3:11), але він у відповідь замість покаяння звинувачує дружину. Звернувшись із тим самим питанням до Єви, Бог чує ту саму відповідь, але зі звинуваченням змія. Відбулося гріхопадіння…

Наслідки цих подій, викладених на сторінках старозавітної Книги Буття, виявилися катастрофічними: справдилися Божественні слова – Адам і Єва стали смертними і через них смерть прийшла у світ. Початковий досконалий світ, на чолі якого було поставлено Адама, був вражений гріхопадінням.

«Тому вислав його Господь Бог з Едемського саду, щоб обробляти землю, з якої він був узятий. Тож вигнав Бог людину і поставив на сході Едемського саду херувимів та полум’яного меча, що обертався у всі сторони» (Бут. 3:23-24).

Сьогодні перед початком Великого Посту ми з трепетом згадуємо ті давні події. Ми живемо в тому самому пошкодженому світі, смерть вразила людське тіло, а гріх укорінився в наших душах.

Але наш час – благословенний. Сьогодні ми маємо можливість іти за Ісусом Христом, який переміг смерть і відновив людську природу, повернутися до Небесної Батьківщини. І дай нам Бог, готуючись до зустрічі з Воскреслим Спасителем, з користю для душі прожити час Великого посту.

ДО ВІДОМА. Цього року Адамове вигнання згадується у неділю, 17 березня. У понеділок, 18 березня, починається Великий піст (за новоюліанським та юліанським календарями).

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні