П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯкщо немає близько аптек, ліки можна купити поштою: в яких областях і...

Якщо немає близько аптек, ліки можна купити поштою: в яких областях і як замовити безкоштовну доставку

Этот материал также доступен на русском языке
Не на всіх прифронтових та деокупованих територіях є аптеки, які працюють, а тим паче не у всіх аптеках є потрібні ліки.

Однак відтепер люди з цих населених пунктів мають можливість замовити медичні препарати через «Укрпошту». Де саме доступна така послуга і як її отримати?

Отримати послугу поки що можуть не всі

На Донеччині, Сумщині, Запоріжжі, Миколаївщині, Харківщині, Херсонщині та Чернігівщині почав працювати пілотний проект «Укрпошта. Аптека».

Там, де немає аптек: у яких областях можна купити ліки поштою.

Це означає, що тепер мешканці цих областей можуть замовити і отримати ліки «Укрпоштою». Згодом, як зазначають в пресслужбі компанії, до проекту планують долучити й інші області, коли і які саме, поки що невідомо.

Що можна придбати?

Можна замовити майже 10 тисяч найменувань лікарських засобів безрецептурної групи. Також можна отримати медичні препарати за програмою «Доступні ліки»:

  • для лікування серцево-судинних хвороб,
  • профілактики інсультів та інфарктів,
  • проти цукрового діабету,
  • для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів,
  • розладів психіки, поведінки, епілепсії тощо,
  • а також інсуліни та медичні вироби.

Ці переліки поки що не є дуже великими, але робота щодо їх розширення триває.

 Як замовити ліки?

Зателефонуйте за номером 0-800-300-545 (дзвінок безкоштовний). Комп’ютер повідомить, що ви зателефонували до контакт-центру «Укрпошти». І поінформує, що треба робити далі.

  • Ви почуєте у слухавці: «Для замовлення ліків натисніть «0», зробіть це.
  • Далі запропонують: «Щоб оформити замовлення на доставку ліків, натисніть «1», натискаємо.
  • Коли ви це зробите, вам порадять: «Для з’єднання з фармацевтом натисніть «1», натискаємо.

Саме після цього кроку вас з’єднають з фармацевтом-консультантом. Ви маєте сказати йому, які саме ліки вам потрібні. Він перевірить, чи є вони у переліку безрецептурних препаратів, що можна отримати за проектом «Укрпошта. Аптека». Якщо є, сформує замовлення.

Якщо ви захочете замовити медпрепарати за програмою «Доступні ліки», вам знадобляться на них рецепти (електронні або паперові, різниці немає) від сімейного або лікаря вузької спеціалізації (кардіолога, психіатра тощо). Ви маєте назвати номери рецептів. Фармацевт перевірить, чи є вони у базі рецептів за програмою «Доступні ліки». Якщо є, додасть їх у ваше замовлення.

Потім ви надаєте адресу відділення «Укрпошти», куди має надійти ваше замовлення.

Про строки доставки та оплату

Оператор-фармацевт підрахує вартість вашого замовлення. Мова йде лише про вартість ліків (нагадуємо, що медпрепарати і засоби з переліку «Доступні ліки» можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою). Доставка «Укрпоштою» є безоплатною.

До кінця наступного дня після надходження вашого замовлення воно буде сформовано.

  1. Між обласними центрами доставка триває десь 2 дні (не враховуючи день відправки).

  2. Між іншими населеними пунктами областей – 3 дні.

  3. У разі якщо ваше замовлення доставлятиме пересувне відділення «Укрпошти», на це піде десь 4-5 днів.

Щойно посилка буде готова до видачі, ви отримаєте СМС-повідомлення на телефон, який залишили оператору-фармацевту. Термін зберігання замовлення у поштовому відділенні – сім календарних днів.

На пошті (у стаціонарному або пересувному відділенні) ви повинні відкрити бандероль з ліками і перевірити її вміст. Якщо все добре, ви сплачуєте лише вартість ліків, яку вам назвав оператор-фармацевт.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо щось не так, потрібно відразу зателефонувати за номером 0-800-300-545 і з’ясувати, як виправлятимуть цю помилку.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні