П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНавіщо необхідно перевірятися на гормони при болях у колінах

Навіщо необхідно перевірятися на гормони при болях у колінах

Этот материал также доступен на русском языке
Збалансованість гормонів – найважливіша умова злагодженої роботи здоров'я організму загалом. Гормональні порушення дуже різноманітні і торкаються роботи практично всіх органів прокуратури та систем.

Питання читачки:

– Навіщо при болі в колінах рекомендують перевірити гормон ТТГ, який регулює роботу щитовидної залози та рівень вітаміну D3?

Відповідає ортопед-травматолог В’ячеслав Карась:

– Гормони керують організмом. За тиреотропним (ТТГ) ми можемо відстежити роботу щитовидної залози. І підвищений, і знижений рівень гормону порушують метаболізм тканин, зокрема хрящової.

Вітамін D3 іноді також називають гормоном. При хронічних, дегенеративних, вірусних та інших захворюваннях рівень різко знижується, що погіршує стан всього організму. Тому вітамін D украй необхідний, щоб протистояти інфекціям. Він потрібний і для регенерації тканин.

Організм потребує і вітаміну С, що підсилює вироблення колагену, з якого складаються хрящі. Якщо вітаміну С недостатньо, можуть виникати біль у суглобах, а його прийом хоча б протягом двох тижнів покращує стан. Взимку і на початку весни потрібно їсти більше цитрусових, квашеної капусти.

– Які навантаження корисні для суглобів ніг?

– Проста гімнастика, йога, вправи на розтяжку. Розтяжка корисна для застиглих зв’язок – часто болить не суглоб, а зв’язки. Треба виходити на прогулянку, щоб пройти хоча б півтора – три кілометри. Якщо відчуваєте сили бігти, будь ласка, але тільки, не перемагаючи біль.

А ходити треба, навіть якщо боляче. Це єдиний спосіб «нагодувати» хрящ, який потребує живлення. При ходьбі поживні речовини заходять у хрящову тканину. Дуже добрим є плавання. Але присідати не можна – йде перевантаження суглобів, особливо якщо є зайва вага.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні