Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкі пільги на комуналку належаться вчителям-пенсіонерам - роз'яснення юриста

Які пільги на комуналку належаться вчителям-пенсіонерам – роз’яснення юриста

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулося подружжя педагогів Полтораків з Одеської області. Наші читачі розповіли про великий трудовий педагогічний стаж.

І запитують, чому раніше Законом «Про освіту» було передбачено пільги на оплату комунальних послуг, а тепер вони їх не отримують. Подружжя просить розібратися, на що їм наразі можна розраховувати.

 Яким документом передбачено пільги?

Законом «Про освіту» (редакція від 04.01.2024) педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають в них, держава відповідно до законодавства забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм. Зазначені пільги надаються за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Крім того, діє Постанова КМУ №389*, і саме вона визначає механізм реалізації права на отримання пільг на оплату послуг за користування житлом, управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг, палива, скрапленого газу залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги.

Відповідно до пункту 2 цієї Постанови, мають пільгову категорію і пенсіонери, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них.

За яких умов можна отримати?

Відповідно до пункту 3 цієї Постанови, пільги надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Пунктом 10 передбачено, що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення або орган Пенсійного фонду (далі – уповноважений орган) розраховує в установленому порядку пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу в грошовій формі.

Як мають повідомити про відмову?

Відповідно до пункту 12 Постанови, у разі коли середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, уповноважений орган письмово або через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду інформує пільговиків про те, що вони не мають права на отримання пільг і можуть звернутися по житлову субсидію.

Таким чином, Пенсійний фонд має врахувати усі відомості щодо ваших доходів і надати висновок щодо призначення вам пільг.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» №389 від 04.06.2015 року (редакція від 23.12.2023).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні