Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляВідомі люди на монетах: Лесь Курбас – український актор та режисер

Відомі люди на монетах: Лесь Курбас – український актор та режисер

Этот материал также доступен на русском языке
Сучасні мистецтвознавці називають Леся Курбаса режисером-авангардистом, який випередив свій час на 100-200 років, чию творчість та спадщину вивчають та викладають практично у всіх інститутах культури та театральних вишах Європи та світу.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Лесь Курбас:
українського актора і режисера вбив «Кремль»

Майбутній український актор, театральний та кінорежисер, актор, теоретик театру, публіцист і драматург Олександр-Зенон Курбас народився 1887 року в Самборі (нині Львівська область), у сім’ї театральних акторів. Навчався у Львівському університеті, де організував студентський театр, в якому став головним режисером та актором.

Пізніше перевівся у Віденський університет, який закінчив, паралельно навчаючись у драматичній школі при Віденській консерваторії. Повернувшись додому, працював у Гуцульському театрі, Львівському театрі.

З початком Першої світової війни переїхав до Тернополя, де у 1915 році організував театр «Тернопільські театральні вечори». 1917 року переїхав до Києва, де створив театральну студію молодих акторів «Молодий театр». 1918-го від нього «відбрунькувався» вже в Одесі Молодий український театр.

У березні 1922 року Курбас організував знаменитий театр «Березіль» (пізніше переведений до тогочасної столиці радянської України Харкова).

Цього ж року в Одесі зняв перший ігровий фільм за розповіддю Чехова «Шведський сірник». 1924 року переїхав до Одеси, де зняв фільми «Вендетта» та «Макдональд». 1925 року зняв свою останню кіноновелу «Арсенальці», після чого повернувся до театру.

У серпні 1925 року здобув звання Народного артиста УРСР.

Після згортання політики українізації був звинувачений у «націоналістичних збоченнях» і в жовтні 1933-го відсторонений від керівництва театром. Багато які його постановки не знайшли розуміння у «істинно радянських» критиків. Йшлося про «викривлення оптимістичної радянської дійсності» Лесем Курбасом. Зрозуміло, що йому «шили» позицію українського націоналіста. Ну і пішло-поїхало в стилі тієї страшної доби. Заарештували Курбаса у грудні 1933 року у справі контрреволюційної «Української військової організації» за планування вбивства Павла Постишева – великого партійного бонзи УРСР.

У квітні 1934 року судовою трійкою при Колегії ДПУ УРСР засуджений до 5 років виправно-трудових таборів. Спочатку Курбас термін відбував на будівництві сумнозвісного Біломорканалу.

Потім – на лагпункті Вигозеро, потім у Ведмежогорську. У 1936-му направлений на Соловки, у жахливий СТОП (рос. – СЛОН) (Соловецький Табір Особливого Призначення). Був етапований на острівний лагпункт Анзер, перебував і у концтаборі з символічною назвою «Кремль». Але всього цього системі здалося замало: Леся Курбаса 9 жовтня 1937 року Особливої трійкою УНКВС було засуджено до вищої міри покарання. Розстріляно народного артиста України 3 листопада 1937 року.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні