No menu items!
Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЧому важливо знати повноту ноги?

Чому важливо знати повноту ноги?

Важливість вибору взуття потрібного розміру ніхто не заперечує. При цьому багато хто не надає великого значення повноті. Якщо тисне з боків, то, мовляв, достатньо взяти на 1-2 розміри більше. Воно розійдеться вшир, але згадайте, скільки з цим пов'язано незручностей, аж до виникнення болючих мозолів.

Все це говорить про важливість врахування повноти, а правильний вибір взуття додасть впевненості й комфорту.

Як вибрати взуття, яке підходить під повноту ноги?

Двом людям з однаковим розміром взуття одна й та сама модель може комусь з них не підходити, бути затісною. Йдеться не лише про ширину виробу, а й про його повноту. Вона залежить від двох розмірів окружності стопи: в найширшій частині (від кісточки великого пальця до мізинця) та в зоні пучок пальців. Враховувати це значення варто, оскільки від нього залежить:

  • відчуття комфорту в новому взутті;
  • відсутність/наявність стискання стопи з боків;
  • здоров’я ніг.

Вибираючи взуття, важливо пам’ятати, що нічого не повинно тиснути. Тут ідеться не просто про дискомфорт. Нехтування цією порадою призводить до перетискання судин та лімфатичних каналів, і в результаті − до оніміння стопи, появи набряків. Затісне взуття також провокує появу мозолів, потертостей, дефектів шкіри, грибкових інфекцій.

Особливо важливо враховувати повноту при купівлі взуття із твердих матеріалів.

Які види взуття найкраще підходять для різної повноти ніг?

Найпростіше вибрати взуття людям зі стандартними параметрами повноти ніг.

Для цієї категорії покупців виробники випускають найбільше продукції. Враховані також запити інших категорій.

При виборі взуття слід звертати увагу на позначки у вигляді латинських літер, і вони означають для якої повноти підходить взуття.

  • F у більшості виробників означає взуття для вузьких ніг.
  • G − для стандартної стопи, яка ні занадто широка, ні занадто вузька.
  • H − для широкої ноги.
  • J та K — для дуже широких стоп.

Деякі розбіжності в позначках залежать від того, за якою розмірною сіткою вони вказані − європейською чи американською. В США, наприклад, використовують не повноту стопи, а її ширину.

Спеціальні виміри й позначки повноти/ширини потрібні для правильного вибору взуття.

Спеціалісти радять жінкам з широкою/більшою від стандарту ступнею вибирати взуття на невисокій платформі, на стійких/широких підборах не вище 3 см, з напівкруглим або круглим носком.

Чоловікам не варто захоплюватися взуттям з гострим або завуженим носком. В таких туфлях людина швидше відчуває втому. Крім того, збільшується ризик розвитку захворювань суглобів пальців ніг. Рекомендується надавати перевагу взуттю з округлим носком.

При виборі дитячого взуття повноту ніжки теж слід враховувати. Завузькі або дуже широкі вироби призводять до порушень розвитку стопи та її деформації, до проблем з поставою та координацією рухів. Оскільки дитячий організм дуже швидко змінюється, виробники пропонують моделі з різними застібками для регулювання повноти.

Регулювання повноти з допомогою застібок передбачено не тільки в дитячих моделях. Легко знайти літнє взуття для дорослих, де є липучки, шнурівки або інші пристосування для покращення прилягання моделі до стопи.

Це допомагає уникнути дискомфорту від можливого набряку ніг під час змін в організмі та навколишньому середовищі.

Як дізнатися повноту стопи?

Багато хто, вибираючи взуття, звертає увагу на його розмір. На коробці поряд з цифрою на позначення розміру, є латинські літери, і вони вказують на додаткові параметри. Це повнота взуття.

Ідеться про позначення окружності стопи в зоні кісточки великого пальця та мізинця. Ці дані залежать від групи взуття (чоловіче, жіноче, для якого віку), але вони не завжди вказуються. Вважається, що в більшості випадків повнота відповідає стандартним значенням і тому вказувати її не обов’язково.

Навіщо виміряти повноту стопи і як це зробити?

Важливо розуміти, на яку позначку повноти орієнтуватися. Для цього слід зробити певні заміри з допомогою стрічки-сантиметра.

Простішим варіантом вважається вимір окружності стопи в найширшій її частині (від зони кісточки великого пальця до мізинця). При цьому стрічка повинна щільно облягати ногу, але передавлювати тканини не можна.

Знаючи розмір взуття і результати виміру та користуючись спеціальною таблицею, можна визначити повноту. Якщо, наприклад, маєте розмір взуття 38, а окружність 22,9 см, то повнота буде 6 (F), а при такому ж розмірі та окружності 23, 4 − 7(G).

Можна визначити повноту самостійно, використовуючи формулу:

W = 0,25хВ – 0,15хС – A

Тут W означає повноту, B − окружність стопи, C – довжина стопи, A – постійне значення.

Для об’єктивності результатів слід проводити вимірювання ввечері, оскільки в цей час стопи мають більший об’єм.

Вимірювати слід кожну стопу, адже вони можуть мати різні показники окружності. Брати до уваги слід більше значення. Рекомендується також перевіряти результати перед кожною купівлею взуття, оскільки стопи з часом змінюють свої форми.

Як правильно виміряти ширину своєї стопи?

Визначення повноти неможливе без правильно проведених замірів. Тут діє правило, як і при вимірюванні повноти. Заміри рекомендується проводити ввечері.

Слід взяти чистий аркуш паперу, поставити на нього босу ногу й найширшу частину стопи обвести олівцем з лівого та правого боку. При цьому слід тримати олівець прямо, не відхиляти його, не намагатися провести лінію майже під ступнею.

Лінійкою вимірюємо відстань між двома лініями, проведеними олівцем. Це і буде ширина стопи, ширина потрібного вам взуття.

FAQ

Як визначити повноту ноги?

Для визначення повноти ноги слід виміряти довжину стопи та ширину — за найширшим виступом біля зони кісточки великого пальця та мізинця. На основі цих вимірів слід скористатися спеціальною таблицею.

Яка повнота взуття більша: F чи G?

F – означає повноту для вузької стопи, G − середню повноту.

Де на взутті вказано повноту?

Виробники вказують повноту на коробці взуття.

Яка повнота взуття на широку стопу?

Для людей з широкою стопою рекомендується вибирати взуття з однією з позначок H, J, K.

Джерело: https://belsta.ua


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні