Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЧому державним гербом України став тризуб: п'ять цікавих фактів

Чому державним гербом України став тризуб: п’ять цікавих фактів

Этот материал также доступен на русском языке
19 лютого - День державного герба України. В лютому 1992 року Верховна Рада затвердила золотий тризуб на синьому щиті як Малий герб України.

Зображення цього символу розміщено на печатках органів державної влади і грошових знаках.

  1.  Тризуб – язичницький символ, якому понад тисячу років. Він є зображенням Триглава, або Роду. З правого боку розміщується Дажбог (чоловічий початок), з лівого – Макош (жіночий початок), а посередині Перун, який символізував народження та смерть. У православних християн тризуб вважався символом божественного світу, тому князі обирали його знаком своєї влади.
  2.  За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення можна побачити на монетах, посуді, що зберігся, і навіть цеглині. Посли київського князя Ігоря під час укладання договорів з візантійцями мали свої печатки з тризубцем. Під час правління Ярослава Мудрого на монетах карбувалося зображення святого Георгія, а на звороті – тризуба.
  3.  З середини ХІІІ століття тризуб перестали використовувати як державний символ або знак князівської влади. І лише наприкінці ХVІІІ століття, коли було знайдено перші монети Київської Русі, про тризуб згадали знову.
  4.  У 1917 році тризуб був затверджений як герб Української Народної Республіки. Одним із авторів цієї ідеї був професор Дмитро Антонович, історик мистецтва і політичний діяч. На той час обговорювалося й кілька інших варіантів герба, серед яких був символ землеробства, який запропонував Михайло Грушевський – золотий плуг на блакитному тлі. Однак після обговорення все ж таки затвердили тризуб .
  5.  Український тризуб можна побачити і на гербі італійської армії. Під час Другої світової війни армія Італії була відправлена на територію України. Майже вся вона була знищена і замість неї було створено нове військо. Тим, хто увійшов до нього, дозволили додати на свій герб український тризуб як символ того, що на цій території вони отримали медаль за доблесть.

Нове на сайті