Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаРізнеСимволи незалежності: 5 фактів про Державний прапор України

Символи незалежності: 5 фактів про Державний прапор України

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку 23 серпня ми відзначаємо День Державного прапора України. Цю дату обрали на згадку про події 1991 року, коли кілька депутатів внесли до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор.

Сьогодні наш прапор відомий у всьому світі не лише як державний символ, а й як символ твердості волі, мужності та стійкості.

  1.  Найперша історична згадка про поєднання синього та жовтого кольорів в офіційній символіці з’явилася у 1256 році, коли Данило Галицький заснував Львів. Герб молодого міста прикрашав золотий лев на блакитному тлі. Крім того, таке ж поєднання кольорів було і на прапорі Галицько-Волинського князівства.
  2. Під час Грюнвальдської битви, що сталася у 1410 році, львівське військо виступило під прапорами синьо-жовтого кольору. На синьому тлі було зображено золотого лева, який спирається на скелю.
  3.  Поєднання жовтого та синього кольорів було популярним і за часів запорозьких козаків, починаючи з XVIII століття. Запорожці часто мали сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, а також образами православних святих чи козаків.
  4.  Синьо-жовте поєднання кольорів стало спільним для всієї України на початку XX століття. Таке розташування кольорів було закріплено законом, який Центральна Рада ухвалила 1918 року. При цьому вважають, що перший президент України Михайло Грушевський затвердив жовто-синій прапор.
  5. Суперечки щодо розташування кольрів на державному прапорі точаться давно. Багато хто вважає, що сучасний прапор мав залишатися «як в УНР» — жовтим зверху. Проте сучасні історики стверджують, що документів, якими в Українській Народній Республіці укріплювався б жовто-блакитний порядок смуг, просто не існує. Однак слід зазначити, що на кольорових листівках того часу можна побачити обидва варіанти.

Що означає червоно-чорний прапор?

На початку 1940-х років крило ОУН під керівництвом Степана Бандери набуло власної символіки — у червоно-чорних кольорах. Це було зроблено для того, щоб відрізнятися від ОУН під керівництвом Андрія Мельника, яка використовувала блакитний прапор та герб із золотим тризубцем із мечем. Червоно-чорний прапор був популярним серед молоді, зокрема у членів організації «Пласт» ще у 1920-х роках. Цей прапор символізує опір, неприйняття того, що відбувається, і рух вперед. Червоний колір на ньому означає кров, пролиту у боротьбі за свободу та незалежність України, а чорний – землю, на яку було пролито цю кров. Проте чорно-червона символіка поки що так і залишилася неофіційною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні