Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКуряча сліпота - це не жарти: чому виникає проблема із зором

Куряча сліпота – це не жарти: чому виникає проблема із зором

Этот материал также доступен на русском языке
Увечері стали гірше орієнтуватися і насилу розрізняєте кольори та обриси предметів? Це можуть бути симптоми порушення зору, яке в народі називають «курячою сліпотою».

Що це за патологія і чи можна її позбутися, розповіла лікарка-офтальмолог вищої категорії Олена Парамончик.

Що це за патологія?

Куряча сліпота (гемералопія, нікталопія) – це розлад зору, при якому у пацієнта порушується зорова функція в темряві (темнова адаптація). Це означає, що при хорошому освітленні людина бачить нормально, але коли вона переходить у погано освітлене приміщення, або на вулиці сутеніє, у неї різко погіршується зір. «Куряча сліпота», як правило, вражає відразу обидва ока.

Розлад сутінкового зору може бути первинним (вродженим) або вторинним, зумовленим різними захворюваннями або функціональними порушеннями. «Куряча сліпота» зустрічається у дорослих та дітей, чоловіки та жінки страждають на неї однаково часто.

Чому може «впасти» зір?

Вроджена гемералопія проявляється вже у ранньому дитинстві під впливом генетичних чинників.

Причиною вторинної (симптоматичної) форми розладу зазвичай стають офтальмологічні захворювання, що впливають на стан та функції сітківки:

  • короткозорість високого ступеня,
  • глаукома,
  • ретинопатія,
  • катаракта,
  • атрофія зорового нерва.

До групи ризику для розвитку цієї форми патології входять пацієнти віком від 40 років. Саме в цьому віці починається уповільнення всіх процесів в організмі, в тому числі живлення сітківки, що викликає проблеми із зором.

Рідше «куряча сліпота» стає супутнім симптомом неврологічних захворювань.

Але найчастіше вторинний розлад сутінкового зору виникає через порушення надходження або засвоєння в організмі вітаміну A (ретинолу). Саме цей вітамін бере участь у синтезі пігменту родопсину в клітинах сітківки (паличках), необхідного для адаптації зору у темряві. Проблема може бути викликана тривалим нераціональним харчуванням, збоями у роботі печінки та шлунково-кишкового тракту, зниженням функції щитовидної залози, прийомом деяких ліків. Така форма «курячої сліпоти» називається функціональною.

Крім порушення сутінкового зору, ознаками дефіциту вітаміну А можуть бути сухість і лущення шкіри, кровоточивість ясен, ламкість нігтів, випадіння волосся, часті застуди.

Факторами ризику для розвитку курячої сліпоти також є анемія, цукровий діабет, загальне виснаження організму, перенесені інфекційні захворювання, сильний стрес.

Як проявляється проблема?

Основні прояви «курячої сліпоти»:

  •  погіршення здатності чітко бачити і орієнтуватися у просторі в темний час доби або при недостатньому освітленні;
  •  звуження зорового поля – випадання периферичного зору (людина нездатна бачити бічним зором), що відбувається тільки у темряві;
  •  порушення сприйняття деяких кольорів, зокрема відтінків синього та жовтого (з’являється у міру розвитку патології);
  •  поява в полі зору плям при переході з темної зони в освітлену;
  •  різь, біль, відчуття «піску» в очах;
  •  сухість слизової оболонки ока;
  •  відчуття сильного перенапруження очей.

Чи можна зупинити погіршення зору?

При симптомах гемералопії слід звернутися до офтальмолога. Можуть також знадобитися консультації невролога, гастроентеролога, ендокринолога.

Метод лікування залежить від форми та стадії розладу. Вроджена патологія практично не піддається терапії, але можливим є симптоматичне та підтримуюче лікування.

Якщо «куряча сліпота» виникла як супутній симптом, насамперед лікують або коригують основне захворювання.

При дефіциті вітамінів (А, В, РР) зниження зору в темряві має тимчасовий характер і добре піддається терапії. Призначається прийом вітамінних комплексів, корекція раціону, різні препарати на основі вітаміну А.

 Які продукти корисні для здоров’я очей?

Для профілактики розвитку гемералопії важливо регулярно проходити профілактичний огляд офтальмолога, а також повноцінно харчуватися. Особливо корисними для здоров’я очей є морква, помідори, курага, вершки, шпинат, печінка тріски та яловича печінка.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні