Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЩо потрібно знати про колоноподібні дерева?

Що потрібно знати про колоноподібні дерева?

Этот материал также доступен на русском языке
Мрія кожного дачника чи власника заміської ділянки – великий фруктовий сад із багатим урожаєм. Хочеться посадити та виростити всі можливі сорти дерев. Але що робити, якщо ділянка маленька і облагородити великий фруктовий сад не виходить. Не варто падати духом – вихід є. Якщо для розлогих дерев немає місця на ділянці, то для колоноподібних обов'язково знайдеться.

У чому переваги колоноподібних дерев?

Компактні дерева (заввишки не більше 2 метрів), які мають пряму крону, називають колоноподібними. Вони мають ряд переваг поруч із звичайними фруктовими деревами.

  1. Ці компактні рослини займають мінімум місця. Тому саджанці колоноподібних дерев можна садити на невеликій відстані один від одного і отримати максимум урожаю навіть на найменшій ділянці.
  2. Колонові фруктові дерева починають плодоносити раніше, ніж їхні побратими з класичною кроною.
  3. Для гарного росту колоноподібним рослинам достатньо, щоб верхній шар ґрунту був родючим. Ці дерева мають компактну кореневу систему, тому не поринають глибоко в землю. Також завдяки тому, що коренева система майже вся нагорі, для поливу такого саду можна використовувати крапельне зрошення або крапельне поливання.
  4. Колонові дерева дозволять надати саду естетичного вигляду. З їхньою допомогою можна формувати красиві міні-алеї або садові колони.
  5. Низькорослі дерева з прямою кроною дуже зручні при збиранні врожаю. Не потрібно пробиратися крізь крону або брати сходи, щоб дістатися найдовшої гілки.

Коли і як висаджувати саджанці?

Як розповіли експерти магазину PLOD, висаджувати колоноподібні саджанці можна як навесні, так і восени. У цьому слід враховувати вид плодового дерева. Так, яблуні та груші можна висаджувати і навесні, і восени. А ось саджанці колоноподібних абрикосів, слив, черешні, персика та нектарину краще висаджувати навесні, оскільки вони вимагають більше тепла.

Як правило, колоноподібні дерева висаджуються рядами. Між деревами одного ряду має бути відстань 50-55 см. Між рядами відстань має бути 1 м. Для посадки дерева потрібно зробити квадратну яму (40 см) і заглибитись також на 40 см. Йому наповнити родючим чорноземом та перегноєм (50/50). Далі по центру встановити саджанець і трохи поглибити кореневу шийку, розправляючи коріння. Після цього акуратно засипати яму, ущільнюючи чорнозем. Потім слід встановити опору та підв’язати дерево.

Як вибрати саджанець?

При покупці саджанців рекомендується звернути увагу на:

  • вік рослини. Краще купувати саджанці, вік яких не більше як рік. Такий вік вважається оптимальним для висадки дерева;
  • якість кореневої системи. Корінь має бути гладким, цілісним, без пошкоджень та новоутворень;
  • наявність нирок. Їх має бути не менше 5-ти на однорічній втечі. Якщо більше, то теж добре;
  • саджанець має бути щеплений.

*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні