Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаСвітло, газ, опалення: що на нас чекає в лютому

Світло, газ, опалення: що на нас чекає в лютому

Этот материал также доступен на русском языке
Споживачі, які мають борги за комуналку, можуть залишитися без світла, газу та води. Електропостачальні компанії планують відключати боржників вже у лютому. А постачальники газу готують для населення нові платіжки.

Як зміняться тарифи на комуналку з 1 лютого – що відомо наразі. 

Хто може статися без світла?

Відключати від електрики збираються споживачів, у яких сума заборгованості перевищує 3 тисячі гривень. І тих, хто не платить за світло понад два місяці.

Як і раніше, заборона на відключення діятиме лише на територіях, де ведуться бойові дії. А також – якщо внаслідок ворожих атак нерухомість споживача було пошкоджено. У цьому випадку він повинен повідомити про це постачальника електроенергії.

Деякі неплатники мають можливість заборгованість списати. Це можна зробити, якщо:

  • термін заборгованості перевищує три роки;
  • борг залишився від попереднього власника;
  • заборгованість відповідає площі житла;
  • споживача визнано банкрутом.

Побоюватися відключень не слід:

  • багатодітним сім’ям;
  • тим, хто усиновив трьох або більше дітей;
  • дитячим будинкам сімейного типу;
  • споживачам, здоров’я та життєдіяльність яких залежить від медичних електроприладів;
  • людям з інвалідністю І та ІІ груп;
  • тим, хто доглядає дітей з інвалідністю або осіб, які зазнали каліцтва в дитинстві.

Кожен боржник отримує офіційне попередження про відключення отримає наперед. Це дозволить йому хоча б частково сплатити борг. Але протягом 30 днів з дня отримання попередження постачальник послуги має право її надання припинити.

Борг можна реструктуризувати. Для цього потрібно звернутися до центрального офісу компанії-постачальника комунальної послуги.

Також відновлено нарахування пені за прострочення платежів та стягнення боргів через суд.

За доставку газу платимо по-новому

Тариф на газ для населення поки що не зміниться. А за доставку газу суми у платівках будуть новими.

Тарифи на доставку газу залишаться на колишньому рівні. Разом з тим, сума, яку доведеться сплачувати споживачам, зміниться залежно від обсягів спожитого газу протягом минулого газового року: з 1 жовтня 2022 року до 30 вересня 2023 року.

Суму у платіжці за доставку газу можна розрахувати самостійно.

Спершу треба підрахувати обсяг спожитого газу за газовий рік. Використані куби можна знайти у паперових платіжках або спеціальних електронних сервісах. Загальний обсяг потрібно поділити на 12 місяців. Отримане число – помножити тариф на розподіл газу, встановлений для території, де проживає споживач. В результаті отримуємо щомісячну суму до сплати.

Для кожного регіону тарифи на розподілення газу встановлено різні. Вони залежать від кількості споживачів, протяжності мереж, особливостей споживання.

Що більше газу в певному регіоні споживають люди, то нижча вартість його доставки. Тож у великих містах споживачі платять менше, ніж мешканці невеликих населених пунктів.

Що відомо про третю платіжку за газ?

Окрім оплати за газ та його доставку, мешканці багатоповерхівок почнуть платити і за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Йдеться про техобслуговування та ремонт газових труб, які починаються від запірного пристрою на вході до будинку і закінчуються точкою приєднання квартир.

До кожного будинку газові компанії розраховують індивідуальний тариф. Загальну суму поділяють на кількість квартир. Що їх у будинку більше, то тариф буде нижчим. Тобто для мешканців багатоповерхівки він може становити 50 гривень, а для мешканців двоповерхового будинку – тисячу.

Щомісячно платити за техобслуговування не доведеться. Зараз формуються графіки його проведення по кожному будинку окремо. Рахунок приходитиме того місяця, коли проходитиме технічне обслуговування. Його періодичність залежатиме від того, скільки часу експлуатуються мережі. Зокрема, якщо мережі в будинку використовуються менше 25 років, роботи будуть виконуватися раз на 5 років. А якщо термін їх експлуатації понад 25 років – техобслуговування проводитимуть раз на 3 роки.

З тарифами на технічне обслуговування газових мереж можна ознайомитися на сайтах компаній-постачальників послуги. Це орієнтовна вартість. Остаточна ціна буде відома після проведення робіт і складання технічного паспорта.

Платіжки за тепло можуть зрости?

Тарифи на опалення в Україні залишаються незмінними до закінчення опалювального сезону – 15 квітня. Водночас у деяких споживачів на початку року рахунки за теплопостачання зросли майже вдвічі. Можливо, такі самі платіжки вони матимуть і в лютому.

Підвищення вартості теплопостачання торкнулося власників квартир, які мешкають у будинках, не обладнаних лічильниками тепла.

У будинках, де не встановлено лічильники, розрахунок вартості опалення проводиться на основі факторів, що впливають на теплове навантаження: фактичного часу використання теплової енергії та середньомісячної температури повітря – тобто погодних умов.

Так, якщо в середньому у двокімнатній квартирі площею 60 квадратних метрів при температурі нуль градусів жителі платять за опалення 1 400-1 600 гривень, то при температурі мінус 5 10 градусів платіжка може досягати 2500 гривень.

Загалом – що холодніше на вулиці, то вищими є споживання і температура теплоносія.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні