Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіДонором можна бути і після шістдесяти років

Донором можна бути і після шістдесяти років

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні через воєнні дії кількість постраждалих, які потребують донорської крові, значно зросла. Що важливо знати?

Процедуру спрощено

В Законі України «Про безпеку та якість донорської крові та її компонентів» і наказі МОЗ № 207 розширили можливості залишатись донором і після досягнення 60 років. Так, якщо в людини все добре, вона може здавати кров до 65 років. Після 65 років її можуть направити на дообстеження. І за відсутності проблем із здоров’ям, протипоказань, деяких хронічних захворювань, прийому певних лікарських засобів, людина продовжуватиме свою донорську практику.

– Донорам, як раніше, не треба робити кардіограму та флюорограму, – розповідає медичний директор Одеської обласної станції переливання крові Марина Ткаченко. – Тепер треба зробити загальний аналіз крові, подивитися рівень гемоглобіну (для донорів ці показники мають становити не менш як 125 г/л для жінок і 135 г/л для чоловіків), перевіритися на чотири інфекції (ВІЛ, гепатит В, гепатит С, сифіліс), пройти терапевта. Навіть консультація дерматолога тепер не потрібна.

Це не ліки, які можна купити

Потреба у донорській крові та її компонентах може виникнути у дуже різних ситуаціях – вона може знадобитися нашім захисникам і захисницям, цивільним, які постраждали від воєнних дій, породіллям у разі важкого перебігу пологів, онкохворим та інше.

Але про донорів частіше згадують лише на День донора, або коли щось трапляється і виникає велика потреба у крові. Поки немає чіткої державної політики щодо популяризації донорства, немає в населення розуміння, що кров – це не ліки, які можна купити у будь-якій аптеці. У даному випадку одні люди повинні попіклуватись про інших. Адже одна здача – це три врятовані життя.

Донорство як система оздоровлення

Регулярна здача крові знижує рівень холестерину в організмі донора. Якщо в донора сталася якась кровотеча, його організм швидше бере ситуацію під контроль. Як наслідок, коли донорам треба переливати кров, її знадобиться менше, аніж людині, яка ніколи не здавала кров.

– Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік, – продовжує Марина Ткаченко. – Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. І не менше 30 днів, перш ніж знову прийде здавати плазму після здачі крові. Після здачі плазми – не менше 14-ти днів до наступної кровоздачі. Загалом донори можуть здавати плазму не більше дванадцяти раз на рік.

Як отримати статус Почесного донора?

Статус Почесного донора можуть отримати ті, хто безоплатно здали:

  • цільну кров — 40 доз;

  • плазму крові — 60 доз;

  • компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) — 40 доз.

Згідно з частиною 5 статті 21 Закону, «Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць». Це положення втрачає силу у 2025 році, однак особи, що отримали статус Почесного донора до настання 2025 року, матимуть право на надбавку до пенсії, досягнувши відповідного віку.

Донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості 100 і більше разових доз або плазми крові в сумарній кількості 120 і більше разових доз, або тромбоцитів у 100 і більше разових донаціях методом аферезу, можуть бути нагороджені державними нагородами України.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні