П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачОбслуговування лічильника на тепло: які послуги включені в тариф та за що...

Обслуговування лічильника на тепло: які послуги включені в тариф та за що сплачуємо

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся мешканець міста Звягель Житомирської області Пивоварчук Іван.

Він надав квитанцію про оплату опалення. Читач розповів, що він є учасником ВВВ, йому виповнився 91 рік, і що він хоче розібратися в тому, чому «Звягельтепло» «…зробило нововведення – комерційне обслуговування лічильника на тепло, який стоїть у підвалі п’ятиповерхового будинку». Ветеран обурюється через рахунок за попередні місяці за цю послугу.

 Як дізнатися про тарифи?

Відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги» (редакція від 09.07.2023), далі – Закон, споживач має право без додаткової оплати одержувати від виконавця житлово-комунальних послуг інформацію про ціни (тарифи), загальну вартість місячного платежу, структуру тарифу, норми споживання та порядок надання відповідної послуги, а також про її споживчі властивості.

Таким чином, ви (або ваш представник за довіреністю) можете звернутися до виконавця послуги з теплопостачання по письмове роз’яснення, як ця послуга передбачена договором, чи її включено до тарифу. Обов’язково зазначте, якщо у вас є право на пільгу.

Відповідно до частини 5 статті 21 цього Закону, ціною послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.

Ви повинні напевно знати, який тариф вам нараховують на кожен місяць, на весь рік.

А також вам важливо дізнатися, на яких умовах проходить обслуговування та заміна вузлів обліку (лічильників) теплової енергії.

Що робити, якщо не дають пояснення?

Згідно з Законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (редакція від 19.08.2022), витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на оснащення будівлі лічильниками води та теплової енергії включаються до складу тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги. Це не стосується випадків, якщо такі лічильники були встановлені власником (співвласниками) будівлі або були наявні при введенні в експлуатацію будівель. У такому разі джерелом фінансування заходів із встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії є інвестиційна програма виконавця відповідної комунальної послуги.

Таким чином, тільки виконавець послуги з теплопостачання може вам все роз’яснити. Але якщо тариф і надану послугу не буде обґрунтовано, ви можете звернутися зі скаргою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, додавши копію відповіді на той лист, що вам надасть «Звягельтепло».

Якщо постачальник послуг не буде вам відповідати, про це також необхідно повідомити.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні