Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро старі та нові пенсії: у кого і як зміняться виплати -...

Про старі та нові пенсії: у кого і як зміняться виплати – обіцянки та реальність

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні бюджет країни напівпорожній. В уряді відверто кажуть, що соціальні видатки здійснюються за рахунок міжнародної фінансової допомоги, яка наразі затримується.

Однак пенсійних новин не стає менше. Стосуються вони не тільки нинішніх, а й майбутніх пенсіонерів. Що нам обіцяють?

Про правила виходу на пенсію і стаж

Для початку нагадаємо, що вже відбулося із пенсіями з 1 січня. З початку року в Україні зросла мінімальна зарплата – з 6700 до 7100 гривень. Через це відбувся перерахунок мінімальних пенсій за віком для осіб, яким понад 65 років і які мають повний стаж (30 років – жінки і 35 років – чоловіки). В середньому пенсії з 1 січня зросли лише на 35 гривень. Тепер середній розмір пенсії по країні становить 5385 гривень.

У зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати також змінився розмір мінімального страхового внеску. Тепер розмір ЄСВ складає 1562 гривні (22% від 7100 гривень). Саме стільки сьогодні фактично коштує місяць стажу. Якщо за людину ця сума щомісячно не буде сплачуватися до Пенсійного фонду, то стаж така людина не набуватиме.

До речі, змінилися і правила виходу на пенсію. Щоб оформити пенсію за віком в 2024 році, треба мати не менше 31 року стажу (в 2023 році вимагалося 30 років). Це стосується і чоловіків, і жінок. Якщо такого стажу немає, то ті, кому цього року виповнюється 60 років, на пенсію вчасно не вийдуть. В такому разі пенсія буде призначена у 63 або навіть у 65 років, залежно від кількості стажу, набутого у відповідному році.

 Чи знайдуть гроші на індексацію?

В січні Володимир Зеленський відвідав Латвію, де зізнався, що без зовнішнього фінансування влада не може в повному обсязі забезпечити пенсіонерам необхідні виплати. Але пенсії платити потрібно.

«Я зараз не тисну на жалість, але ми не можемо їм це не дати, це просто неможливо, бо помруть старі люди, так і буде», – буквально сказав президент під час прес-конференції.

Втім, українські урядовці запевняють, що у нас є і низка міжнародних домовленостей, є і певні внутрішні резерви. Зокрема, перша заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак повідомила не просто про майбутню березневу індексацію, а навіть назвала приблизний відсоток, на який збільшяться пенсії. Загалом, на її думку, уряд так гарно підвищує пенсії, що зростання цін громадяни похилого віку не відчувають.

«Якщо подивитися на статистику, то насправді індексація пенсій для пенсіонерів в 2022-2023 роках перекрила і перевищила зростання інфляції і зростання середніх заробітних плат і фактично у нас пенсіонери, з точки зору фінансового захисту, були одними із найбільш захищених серед громадян. На 2024 рік так само передбачається індексація. Точний розмір поки що невідомий. Попередньо очікуємо зростання на 13%. Відповідно, пенсіонери так само будуть захищені від негативних впливів інфляції, які ми бачили в попередніх роках», – розповіла чиновниця в ефірі телемарафону.

Виплати пенсіонерам із числа ВПО

Гарну новину додала і сама міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. За її словами, виплати внутрішньо переміщеним особам буде подовжено ще на один місяць. Мова йде про постанову, ухвалену Кабінетом Міністрів 26 січня. Відповідно до неї, автоматично виплати для ВПО будуть здійснені ще і в лютому поточного року, хоча раніше анонсувалося, що для більшості виплати після 31 січня мали припинитися. Більше того, з березня виплати також будуть подовжені для пенсіонерів з числа переселенців, у яких розмір пенсії становить менше, ніж 9444 гривні. Також виплати пообіцяли подовжити для осіб з інвалідністю І групи.

Ще кілька перерахунків у 2024 році

Окрім подовження виплат для ВПО та березневої індексації, також очікується перерахунок пенсій з 1 березня у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. Нагадаємо, прожитковий мінімум зріс з 2093 до 2361 гривні з 1 січня. Однак перерахунок пенсій і надбавок, що прив’язані до цього показника, буде здійснений лише у березні.

З 1 квітня також очікується перерахунок пенсій для окремих категорій громадян у зв’язку з черговим збільшенням мінімальної заробітної плати, що становитиме 8 тисяч гривень.

Окрім цього з 1 квітня за законом має відбутися автоматичний перерахунок пенсій за стажем для працюючих пенсіонерів. Однак останніми роками такий вид перерахунку проводиться із затримкою – ближче до червня.

Що буде з обіцяною новою бальною системою нарахування пенсій?

Ще у вересні 2023 року було анонсовано бальну систему нарахування пенсій.

Але поки що доволі мало є інформації про цей перерахунок. В січні Міністерство соціальної політики презентувало звіт про свою роботу за минулий рік.

«Міністерством розроблено дизайн реформи солідарної пенсійної системи і відповідний законопроект. Він передбачає запровадження бальної пенсійної системи та чіткі й однакові для всіх правила нарахування пенсій», – йдеться у звіті. Жодних подробиць щодо цього проекту у звіті немає. На час підготовки цього матеріалу відповідний законопроект навіть не зареєстрований у Верховній Раді. Тому говорити, що ця реформа може бути запроваджена вже в березні або взагалі в цьому році, поки що зарано.

Нове на сайті