П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо їли запорізькі козаки: легендарна саламата складається із мінімуму продуктів – спробуйте...

Що їли запорізькі козаки: легендарна саламата складається із мінімуму продуктів – спробуйте приготувати

Этот материал также доступен на русском языке
У великій та вільній Запорізькій Січі воїнство вело колективний спосіб життя, і харчувалися козаки колективно; їжу готували тричі на день у великих казанах на відкритому вогні. Зрозуміло, всі страви мали бути ситними, простими і швидкими у приготуванні.

Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.

Саламата

Ця страва – своєрідний кисіль на молоці, воді або рибному бульйоні, який став прототипом козацьких галушок.

Інгредієнти

  • Борошно – 1 склянка,
  • сметана – 1 літр,
  • молоко та сіль – за смаком.

Приготування

  • Сметану закип’ятити на слабкому вогні, помішуючи постійно дерев’яною ложкою.
  • Потім повільно і потроху підсипати борошно, обов’язково прискорюючи помішування, інакше можуть утворитися грудки.
  • Поступово на поверхні почне виступати масло.
  • Після цього у саламату потрібно долити трохи молока і посолити.
  • Коли на дні та з боків з’явиться рум’яна скоринка, а кашоподібна маса перестане прилипати до ложки, страва вважається готовою.

Саламату козаки їли гарячою з хлібом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні