П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому пенсія після перерахунків за новими правилами не стає більшою, а зменшується

Чому пенсія після перерахунків за новими правилами не стає більшою, а зменшується

Этот материал также доступен на русском языке
Важную роль при перерасчете играет оптимизация заработной платы: из всего периода зарплаты, учтенной для исчисления пенсии, может быть исключен наименее выгодный период, который составляет до 60 календарных месяцев работы подряд, при условии, что такой период не превышает 10% от общего стажа человека.

 «Я вийшов на пенсію в 2002 році, але продовжував працювати до 2021 року. У 2006 році мені зробили перерахунок за новими правилами. Тоді була застосована оптимізація моєї заробітної плати. Надалі я продовжував працювати і мені періодично робили перерахунок пенсії за стажем. Оскільки стаж збільшувався, то за логікою мав би збільшуватися і період оптимізації. Відповідно, коефіцієнт зарплати мав ставати ще більшим. Але після останнього перерахунку пенсії в 2023 році мою пенсію, навпаки, зменшили. Пояснили це тим, що під час останньої оптимізації коефіцієнт зарплати зменшився. Але ж оптимізація проводиться саме для того, щоб поліпшити умови обчислення пенсії. Звертався, в тому числі, до обласного управління ПФУ. Там кажуть, що все правильно, пояснювати нічого не хочуть. Радять звертатися до суду. Але адвокати також трактують цю ситуацію кожен по-своєму. Прошу вашої допомоги розібратися в цьому питанні, копії документів додаю.

Олександр Кривко, м. Рівне»

Про оптимізацію зарплати

Попри величезну кількість документів, яку ви додали до свого листа, повна картина все одно залишається незрозумілою. Насправді, справа ще більш заплутана, ніж здається на перший погляд. Але спробуємо пояснити нашу позицію по цій справі так, щоб було зрозуміло і вам, і іншим читачам.

Для початку нагадаємо, що таке оптимізація зарплати. За законом, з усього періоду зарплати, що врахована для обчислення пенсії, може бути виключено найменш вигідний період, що складає до 60 календарних місяців роботи підряд, за умови, що такий період не перевищує 10% від загального стажу людини. Таким чином, вибирається оптимальна зарплата, що має позитивно впливати на її індивідуальний коефіцієнт.

Далі – конкретний приклад, наведений у листі. У вашому випадку для обчислення пенсії враховано зарплату за 1986-1990 роки і за 2000-2006 роки. З цього періоду в 2006 році виключили 47 місяців, що припали на 2002-2006 роки. На той час у вас було близько 39 років, або 470 місяців стажу, звідки і випливає 10%, або 47 оптимізованих місяців. Тоді індивідуальний коефіцієнт зарплати склав 1,05307.

Наступні перерахунки вашої пенсії проводилися тільки за стажем. Зарплату за роки вашої роботи в 2007-2021 роках до розрахунку в подальшому не додавали, бо це, імовірно, невигідно. Відповідно, розрахунок зарплати залишався весь цей час абсолютно незмінним. Тут або робиться перерахунок і за стажем, і за зарплатою, або тільки за стажем. Отже, попри збільшення кількості стажу, кількість місяців оптимізації не змінювалася, бо перерахунок пенсії за зарплатою більше не проводився. Цим пояснюється логіка Пенсійного фонду щодо вашого першого запитання.

Від помилок ніхто не застрахований, але…

Далі з відповіді обласного управління Пенсійного фонду, яку ви додаєте до листа, стає зрозумілим, що під час обчислення пенсії в 2021 році сталася помилка. Під час чергового перерахунку пенсії за стажем якимось чином зарплату все-таки було оптимізовано. Під оптимізацію, окрім 2002-2006 року, потрапив також 2001 рік. Так, замість 47 місяців було оптимізовано цілих 60 – максимально можлива кількість. Коефіцієнт зарплати склав 1,12903. Втім, з часом працівники Пенсійного фонду зрозуміли, що така оптимізація була зроблена помилково, адже перерахунок пенсії проводили тільки за стажем. Цю помилку виявили тільки за два роки – у 2023 році під час останнього перерахунку. По факту вийшло так, що загальний розмір пенсії в 2023 році дійсно зменшився, коли повернули старий індивідуальний коефіцієнт зарплати.

Тут дуже потішило формулювання у відповіді Пенсійного фонду: «Розмір вашої пенсії не зменшено, а приведено у відповідність до вимог чинного законодавства». Це було б дуже смішно, як би не було так сумно. Тут ми не виправдовуємо дії Пенсійного фонду, а просто намагаємося пояснити їхню логіку.

Що «забули» врахувати?

А от далі випливає таке запитання: чому після виправлення зазначеної помилки індивідуальний коефіцієнт зарплати став ще меншим, ніж був до попередніх перерахунків – 1,04634? Здавалося б, треба було повернутися хоча б до старого коефіцієнту – 1,05307. Але він став ще меншим. Можливо, в Пенсійному фонді побачили ще одну свою помилку, яка тягнулася аж з 2006 року. Тут треба звернути увагу на такий нюанс. З відповіді Пенсійного фонду випливає, що в 2006 році під час розрахунку зарплати вони взагалі не враховували жовтень і листопад 2002 року. А тепер, судячи з усього, ці два місяці додано до розрахунку. Через це трохи змістився період оптимізації, що і вплинуло на кінцевий індивідуальний коефіцієнт зарплати. Це наше припущення, про яке прямо в Пенсійному фонді вам не сказали.

 Що робити?

Можливо, вам варто написати листа ще до Пенсійного фонду України (м. Київ, вулиця Бастіонна, 9). Там можуть ще раз перевірити усі обставини і правомірність дій як обласного, так і вашого місцевого управління ПФУ. Але щось нам підказує, що по цій справі вам буде дуже важко досягти зворотного збільшення пенсії навіть в судовому порядку. Дуже специфічна справа, по якій можна прагнути хіба що вимагати моральної компенсації. У адвокатів може бути свій погляд на цю ситуацію, на неї дійсно можна дивитися під різними кутами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні