П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНаші традиції: як готують голубці у різних регіонах

Наші традиції: як готують голубці у різних регіонах

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно перелік нематеріальної культурної спадщини України поповнився новими рецептами традиційних страв, які колись готували наші предки.

Наприклад, особливе місце в українській культурі посідають голубці. І у кожному регіоні знайдеться свій традиційний рецепт.

Рулетики по-радивилівськи

Це унікальна страва на основі капустяного листя, млинця та фаршу родом із Радивилівського району Рівненської області. Рецепт належить жінці, яка мешкала у селі Перенятин ще в ті часи, коли село мало статус торговельного містечка. Тоді голубці з млинцями готувалися на Великдень та Різдво.

Капуста з тонким листям – 1 штука, фарш – 500 грамів, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, картопля – 1-2 штуки, молоко або вода – 1 склянка, яйце – 1 штука, борошно – 1 склянка, цукор – 1 столова ложка, лавровий лист – 3 штуки, томатний соус – 10 мілілітрів, сметана – 100 грамів, бульйон – 1 склянка, вершкове масло або смалець – для смаження, сіль, чорний перець і кріп – за смаком.

Капустяне листя пропарити в каструлі з водою, після кожен листочок розрізати навпіл. Цибулю та моркву очистити, нарізати і обсмажити, коли засмажка охолоне, додати її у фарш, поперчити, посолити і перемішати. У глибокій мисці вбити яйце, додати цукор і дрібку солі, влити молоко, борошно, масло, добре збити тісто і приготувати млинці. На дно глиняного посуду, чавунку або каструлі шарами викласти картопляні кружечки і листя капусти, змащені маслом або жиром. На листок капусти викласти млинець, зверху покласти фарш, щільно закрутити рулет і викласти в каструлю. Між рулетиками вставляти лаврове листя. Томат і сметану змішати, разом із бульйоном (можна підсоленою водою) залити в голубці і запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30-45 хвилин. Подати голубці зі сметаною, зеленню або зі смаженими шкварками, якщо хочете пісні голубці, то змініть начинку і готуйте млинці тільки на воді.

Одеські «сармале»

Голубці з виноградного листя – одна з основних страв Одещини. Готують їх українці, болгари, молдовани і гагаузи. У начинку можуть додавати три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування. Наприклад, на півдні Одеської області голубці називають «сармале» (від турецького «sarmale», тобто «обмотувати») і готують страву зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, додають цибулю, моркву, зелень і тушкують в казані на слабкому вогні. А у болгарському селі Городнє голубці називаються «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису або булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Виноградне листя (можна замінити на капустяне) – 45 штук, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, помідор – 2 штуки, рис – 200 грамів, фарш – 500 грамів, сіль, спеції до фаршу, чорний перець, вода, рослинна олія – за смаком.

Виноградне листя промити, залити окропом на десять хвилин і злити воду. Дрібними кубиками нарізати цибулю та моркву. На великій тертці натерти помідори. Обсмажити цибулю з морквою на олії до напівм’якості. Додати фарш і обсмажувати 3-5 хвилин на помірному вогні. Влити сік натертих помідорів, додати промитий рис, сіль та спеції. Перемішати і тушкувати на повільному вогні 7-10 хвилин до вбирання рисом вологи. Виноградний лист укласти гладким боком на дошку і зрізати хвостик. Покласти начинку і туго згорнути. Викласти голубці в змащену олією форму для випікання. Залити водою, попередньо посоливши за смаком, щоб вона доходила до середини верхнього ряду. Накрити фольгою і відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Потім зняти фольгу, зменшити вогонь до 150 градусів і випікати ще 30 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні