Харчова сода – це 100% бікарбонат натрію, а розпушувач – суміш бікарбонату натрію та кислоти, схожої на винний камінь, для активації якої потрібні волога і тепло. Фактично розпушувач – це розведена кислотою сода. Втім, ці порошки працюють у тісті по-різному.
Соду треба гасити кислотою, тому якщо в рецепті є оцет або кефір, то використовують соду. Сода також сприяє підрум’янюванню тіста, тому відмінно підходить для випікання печива.
Розпушувач має власну кислоту, тому його краще додавати в тісто, де немає кислоти, наприклад, на молоці або воді.
Сода активується один раз: при гасінні або змішуванні з кислим інгредієнтом в тісті. А розпушувач, як правило, має подвійну дію. Тобто насамперед він активується і починає утворювати вуглекислий газ, коли його змішують з рідиною. А вдруге він діє, коли нагрівається під час приготування.
Деякі рецепти містять і соду, і розпушувач. Це дає додатковий підйом, коли харчова сода сама не може зробити достатньо вуглекислого газу, щоб розпушити тісто.
До редакції звернувся мешканець Львівської області Василь Мелех. Він розповів, що продав будинок, який отримав…
Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень.
Вибір спеціаліста з ремонту пральних машин – важливе рішення, від якого залежить справність та довговічність…
Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…
Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.
Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…