П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляСекрети довголіття: шахи проти хвороби Альцгеймера

Секрети довголіття: шахи проти хвороби Альцгеймера

Этот материал также доступен на русском языке
З роками загальний об’єм мозку і речовини, що відповідає за здатність навчатися, скорочується. Ми починаємо відчувати це з періодичних провалів у пам'яті, складнощів у освоєнні якихось нових навичок.

Щоб уникнути хвороби Альцгеймера, треба постаратися підтримувати активність мозку. І, як вважає чемпіон світу 2022 року серед сеньйорів (вік 75 плюс) Валентин Богданов, допоможуть у цьому шахи.

Розвиваємо логіку і пам’ять

Підвищена концентрація уваги і постійна робота з пам’яттю – єдині допоміжні засоби у профілактиці та лікуванні цієї недуги, оскільки ефективних медичних препаратів проти неї ще не винайдено.

Один із найкращих варіантів тренування мозку – шахи. Ця гра допомагає концентрувати увагу, прораховувати варіанти розвитку подій, вибудовувати довгострокову стратегію, тобто є цікавим та ефективним інструментом підтримки здорового логічного мислення.

– Шахи – це оцінка позиції та рахунок, – говорить міжнародний майстер, старший тренер Одеської обласної шахово-шашкової школи Валентин Богданов. – Я тому й беру участь у ветеранських турнірах, що змагатися з молодими гравцями енергетично і за швидкістю реакцій складно.

– А якщо хтось вже у зрілому віці вирішить освоїти гру, що порадите?

– За більш серйозне освоєння шахів беруться ті, хто початкові навички вже має. Зараз є багато літератури, багато посібників в інтернеті. Навіть грати там можна з віртуальним суперником. Тож річ тільки у бажанні навчитися грати добре, у посидючості та здатності виділяти на заняття шахами час постійно: рідкісні разові заняття ні до чого не призведуть.

– Щоб навчитися грати добре, скільки часу знадобиться?

– Пару років точно.

Уповільнюємо старіння організму

До сказаного Валентином Фомичем слід додати, що однією з основних переваг гри в шахи є їхня здатність задіяти в роботі відразу дві півкулі головного мозку. Як не дивно, але їх рівномірний розвиток набагато важливіший для чоловіків, ніж для жінок.

Річ в тому, що ліва півкуля під час гри відповідає за логічне мислення (розвиток майбутніх ланцюжків ходів), а права бере на себе завдання абстрактного мислення (прогнозування наслідків ходів, припущення стосовно дій суперника). Оскільки жінки протягом життя, ухвалюючи швидкі рішення, використовують абстрактне мислення набагато частіше, у літньому віці вони рідше стають інфантильними (набувають дитячої поведінки).

Ще одним фактом, що підтверджує користь шахів для мозку, є сильна стимуляція інтелектуальної діяльності. При низькому рівні розумової роботи, ближче до старості, нейронні сполуки мозку стають віддаленішими, що значно погіршує їх функціонування. Саме з цієї причини люди, які рідко працюють розумово, навіть не досягнувши 60 років, часто діють і висловлюються не зовсім логічно.

Крім того, люди похилого віку, які постійно грають у шахи, можуть уповільнити старіння організму. Активна робота мозку під час виконання логічних завдань стимулює вироблення анаболічних гормонів, які відповідають за регенерацію, відновлення тканин, повноцінне поповнення їх необхідними речовинами. Відповідно, люди у солідному віці, які щодня змушують мозок працювати, мають пружну шкіру, щільні м’язи, судини, міцні кістки.

НАША ДОВІДКА.
Шахи серед людей старшого віку дуже популярні у Німеччині.
Можливо, цьому сприяє та обставина, що проводяться не лише чемпіонат світу серед сеньйорів, а й чемпіонат Європи, чемпіонат Азії.

У Німеччині мешкає Борис Грузман. Йому майже 90 років, але він не пропустив жодного чемпіонату світу серед сеньйорів, починаючи з 1991 року, коли цей турнір провели вперше. Успішно грає у ветеранських турнірах 5-разова чемпіонка світу Нона Гапріндашвілі.

Серед молоді шахи найбільш популярні в Індії, Іспанії, Польщі. В Україні, на жаль, ні.

Світлана Комісаренко

На фото:
Валентин Богданов із чемпіоном України до 20 років Владиславом Лимарем

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні