Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУкраїнські вчителі на непідконтрольній території можуть втратити зарплату: як зберегти стаж та...

Українські вчителі на непідконтрольній території можуть втратити зарплату: як зберегти стаж та пройти атестацію

Этот материал также доступен на русском языке
Як захистити українських вчителів, які перебувають на непідконтрольній території, від втрати у зарплаті та майбутній пенсії, дати їм можливість пройти курси підвищення кваліфікації та зберегти стаж?

Відповіді на ці та інші питання дав у телефонній лінії для внутрішньо переміщених осіб освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Доброго дня. Як бути з атестацією педагогічних працівників на окупованих територіях? Учителі на простої. Положення передбачає відтермінування на рік атестації з поважних причин. Простій буде і понад рік.

Як щодо підвищення кваліфікації вчителів, які на простої? Відкликати вчителя з простою для проходження ПК?

 – Звичайно, потрібно розбирати кожну конкретну ситуацію. Для цього можна подати письмове звернення до мене. Але, якщо говорити загалом, то як може вчитель, перебуваючи на непідконтрольній території, підвищити свою кваліфікацію?

Зарахувати ж йому/їй атестацію лише через те, що він перебуває на тимчасово окупованій території – теж неправильно. Людина має пройти навчання, підтвердити свої знання та навички.

Єдиний розумний вихід у цій ситуації – відтермінування атестації. Поки що на рік, можливо, потім ще на рік.

Механізм відтермінування, до речі, прописаний у Положенні про атестацію педагогічних працівників.

З одного боку, я розумію ситуацію, в якій опинились вчителі на цих територіях, з іншого – я категоричний противник профанації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні