Статті

Дієта за Певзнером №6: при яких захворюваннях призначають, що можна і чого не можна їсти

Ця система забезпечує індивідуальність лікувального харчування для людей із різними захворюваннями. Особливу групу дієт становлять нульові (чи хірургічні) дієти, і навіть спеціальні розвантажувальні дієти.

Читайте також:

Лікувальне харчування №6 призначають людям, які страждають на подагру і сечокам’яну хворобу. У цій дієті основний упор робиться на молочні продукти, овочі та фрукти при обмеженому вживанні м’яса та риби.

Дозволеними є такі продукти:

  • пшеничний та житній хліб з борошна 1-го та 2-го ґатунку, різна випічка, у тому числі з висівками;
  • вегетаріанський борщ, овочеві супи, картопляні супи, а також з додаванням круп, холодні супи (окрошка, бурячник), молочні та фруктові супи;
  • м’ясо, птиця, риба – відварені, не більше трьох разів на тиждень по 150 г нежирного м’яса або 160-170 г риби нежирних видів, після відварювання – тушковані, запечені, смажені вироби з котлетної маси;
  • молоко, кисломолочні напої, сир та страви з нього, сметана;
  • яйця – 1 яйце на день у будь-якій кулінарній обробці;
  • крупи в помірній кількості, будь-які страви з них;
  • овочі у підвищеній кількості, сирі та в будь-якій кулінарній обробці, страви з картоплі;
  • салати зі свіжих та квашених овочів, фруктів, вінегрети, ікра овочева, кабачкова, баклажанна, фрукти та ягоди – у підвищеній кількості, свіжі або у будь-якій кулінарній обробці;
  • креми та киселі молочні, мармелад, пастила, нешоколадні цукерки, варення, мед, меренги;
  • соуси на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний, лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист, кріп, зелень петрушки;
  • чай з лимоном, молоком, кава неміцна з молоком, фруктові, ягідні та овочеві соки, морси, вода з соками, кваси, відвари з шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів;
  • вершкове, коров’яче топлене масло, олія.

Забороненими є такі продукти:

  • м’ясні, рибні та грибні бульйони, супи із щавлю, шпинату, бобових;
  • печінка, нирки, язик, мізки, м’ясо молодих тварин та птиці, ковбаси, копченості, солона риба, м’ясні та рибні консерви, яловичий, баранячий, кулінарні жири;
  • гриби, свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь, цвітна капуста, солоні та мариновані овочі;
  • солоні закуски, копченості, консерви, ікра риб, соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, перець, гірчиця, хрін, солоні сири, бобові;
  • шоколад, інжир, малина, журавлина;
  • какао, міцні чай та кава.

Новое на сайте

  • Статті

Вода з криниці та з-під крану: перевіряємо якість і готуємося до обмежень

Чому українцям варто переглянути ставлення до води та готуватися до можливих обмежень. Ми зібрали головні…

26/08/2025 18:18
  • Новини

Кнопкові телефони у тренді: чому користувачі відмовляються від смартфонів на користь недорогих гаджетів

Смартфони – універсальні пристрої, які поєднують у собі телефон, камеру, записник і доступ до інтернету.…

26/08/2025 17:54
  • Статті

Що робити, якщо втрачено документи на нерухомість

Втрата документів на нерухомість - серйозна, але вирішувана проблема. Важливо знати, куди йти та які…

26/08/2025 17:23
  • Новини

Пенсія в Україні: що робити, якщо не вистачає стажу – держава пропонує два варіанти

Щороку умови виходу на пенсію в Україні стають жорсткішими: поступово збільшується мінімальний страховий стаж, необхідний…

26/08/2025 16:50
  • Новини

Секрети виноробства: як підготувати бочку для вина та коли його розливати

Якість домашнього вина залежить не лише від винограду, а й від бочки та часу розливу.…

26/08/2025 15:50
  • Новини

Лінива піца з батона: швидка вечеря за кілька хвилин

Хочете піцу, але немає часу на тісто? Є спосіб зробити її всього за кілька хвилин.…

26/08/2025 15:20