Ця система забезпечує індивідуальність лікувального харчування для людей із різними захворюваннями. Особливу групу дієт становлять нульові (чи хірургічні) дієти, і навіть спеціальні розвантажувальні дієти.
Читайте також:
Лікувальне харчування №6 призначають людям, які страждають на подагру і сечокам’яну хворобу. У цій дієті основний упор робиться на молочні продукти, овочі та фрукти при обмеженому вживанні м’яса та риби.
Дозволеними є такі продукти:
- пшеничний та житній хліб з борошна 1-го та 2-го ґатунку, різна випічка, у тому числі з висівками;
- вегетаріанський борщ, овочеві супи, картопляні супи, а також з додаванням круп, холодні супи (окрошка, бурячник), молочні та фруктові супи;
- м’ясо, птиця, риба – відварені, не більше трьох разів на тиждень по 150 г нежирного м’яса або 160-170 г риби нежирних видів, після відварювання – тушковані, запечені, смажені вироби з котлетної маси;
- молоко, кисломолочні напої, сир та страви з нього, сметана;
- яйця – 1 яйце на день у будь-якій кулінарній обробці;
- крупи в помірній кількості, будь-які страви з них;
- овочі у підвищеній кількості, сирі та в будь-якій кулінарній обробці, страви з картоплі;
- салати зі свіжих та квашених овочів, фруктів, вінегрети, ікра овочева, кабачкова, баклажанна, фрукти та ягоди – у підвищеній кількості, свіжі або у будь-якій кулінарній обробці;
- креми та киселі молочні, мармелад, пастила, нешоколадні цукерки, варення, мед, меренги;
- соуси на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний, лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист, кріп, зелень петрушки;
- чай з лимоном, молоком, кава неміцна з молоком, фруктові, ягідні та овочеві соки, морси, вода з соками, кваси, відвари з шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів;
- вершкове, коров’яче топлене масло, олія.
Забороненими є такі продукти:
- м’ясні, рибні та грибні бульйони, супи із щавлю, шпинату, бобових;
- печінка, нирки, язик, мізки, м’ясо молодих тварин та птиці, ковбаси, копченості, солона риба, м’ясні та рибні консерви, яловичий, баранячий, кулінарні жири;
- гриби, свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь, цвітна капуста, солоні та мариновані овочі;
- солоні закуски, копченості, консерви, ікра риб, соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, перець, гірчиця, хрін, солоні сири, бобові;
- шоколад, інжир, малина, журавлина;
- какао, міцні чай та кава.