Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо робити пенсіонеру за кордоном, якщо припинили виплати з батьківщини

Що робити пенсіонеру за кордоном, якщо припинили виплати з батьківщини

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб поновити виплату пенсії, то є ще мінімум два варіанти, як це можна зробити дистанційно.

«Моя сестра, 1948 року народження, вже давно на пенсії і раніше проживала разом зі мною. В 2019 році вона поїхала в гості до своєї доньки з онуком, які проживають за кордоном.

Перед цим вона оформила довіреність, щоб я могла тимчасово отримувати її пенсію. Далі через коронавірус, а потім через повномасштабну війну вона не стала повертатися до України. Натомість надіслала мені в 2020 році нову довіреність, оформлену за кордоном, про те, що я мала право отримувати її пенсію протягом ще трьох років – до 2023 року.

Але виплату пенсії з червня 2020 року припинили. Вимагають, щоб вона щороку персонально з’являлася до Пенсійного фонду. Порадьте, що робити і до кого звертатися, щоб сестра з моєю допомогою отримувала пенсію і їй повернули заборгованість за попередні роки.

Галина Черниченко, Херсонська область”.

Пенсія за довіреністю

Пенсія дійсно може виплачуватися за довіреністю. Це передбачено статтею 47 Закону «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

Виплата такої пенсії здійснюється протягом усього періоду дії довіреності. Але це відбувається тільки за умови, якщо пенсіонер кожного року особисто поновлює заяву про виплату пенсії за довіреністю.

Тому вимога Пенсійного фонду, щоб ваша сестра звернулася до них особисто, є правомірною. Тобто мало просто оформити довіреність, а треба ще й написати відповідну заяву у Пенсійному фонді й щорічно цю заяву оновлювати.

Українські біженці можуть залишитись без пенсій: для отримання виплат потрібно буде пройти перевірку.

За який період повернуть гроші?

Також варто знати, що нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення по отримання пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Якщо ваша сестра не може приїхати особисто, щоб поновити виплату пенсії, то є ще мінімум два варіанти, як це можна зробити дистанційно.

Як поновити виплати?

Якщо людина перебуває за межами України, то ідентифікацію можна пройти кількома способами.

1. Авторизуватись в особистому електронному кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис».

2. Звернутись до закордонної дипломатичної установи України по отримання документу про посвідчення факту, що особа є живою. Отриманий документ, разом із письмовою заявою про подовження виплати пенсії, написаною в довільній формі, треба надіслати поштовим відправленням територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку.

В другому випадку заяву можна також подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду. До неї необхідно додати якісну скановану копію документу про посвідчення факту, що особа є живою, з використанням електронного цифрового підпису.

3. Також працює механізм, завдяки якому фізичну ідентифікацію можна проходити за допомогою відеоконференцзв’язку. Для цього потрібно через вебпортал ПФУ подати електронну заяву. Крім того домовитися про проходження фізичної ідентифікації можна за одним з номерів контакт-центру ПФУ:

0 (800) 503–753;
(044) 281-08-70;
(044) 281-08-71.

Зауважимо, що у всіх цих випадках мова йде не про виплату пенсії за довіреністю, а про поновлення виплати пенсії особисто пенсіонеру, наприклад, на зазначений рахунок українського банку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні