Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справа"Жарти" високосного року: як день народження може вплинути на призначення пенсії

“Жарти” високосного року: як день народження може вплинути на призначення пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Пікантна ситуація із призначенням пенсії складається у деяких кандидатів на державні виплати. Таких, звісно, не тисячі, а й чимало, і пов'язані непорозуміння з датою народження.

Нарахування пенсії: що потрібно знати про терміни?

«Підкажіть, як бути: у чоловіка день народження 29 лютого, звернувся по нарахування пенсії за віком 29 травня минулого року. Пенсію нарахували з дня звернення, тобто з 29 травня, мотивуючи тим, що у 2023 році немає 29 лютого, отже пізно звернувся. Що робити у цьому випадку?

Питання зі сторінки Телеграм-каналу газети «На пенсії»

Коли подавати заяву на пенсію за віком?

Пенсія за віком призначається з дня, що йде після дня досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Якщо людина не встигла подати заяву у затверджений термін, то пенсія призначається з дня звернення, тобто з дати подання заяви. Це передбачено статтею 45 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазначимо, що ситуація є не цілком типовою. При цьому очевидно, що ваш чоловік ризикував, коли тягнув із поданням заяви до останнього дня. Нам залишається лише поміркувати, як можна оскаржити рішення місцевого Пенсійного фонду і домогтися призначення пенсії за три втрачені місяці.

Ми не знаємо, чим саме керувалися співробітники Пенсійного фонду під час ухвалення цього рішення. Чи був тут людський фактор, чи рішення ухвалювалося на основі алгоритмів, закладених у комп’ютерній програмі?

Як мають рахувати?

У статтях 253 та 254 Цивільного кодексу сказано, що відлік строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. При цьому термін, визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця терміну.

За таких обставин цілком логічно вважати, що останнім днем терміну подання заяви у вашому випадку є 29 травня. Якщо ж цього року в лютому всього 28, а не 29 днів, то чому тоді співробітники Пенсійного фонду прийняли рішення не на користь вашого чоловіка і урізали його права на один день, а не навпаки, вирішили вести відлік, наприклад, з 1 березня?

У пошуках справедливості можна подивитися на ситуацію і простішим обивательським поглядом. Якщо чоловік народився в останній день зими, то можна цілком логічно порахувати, що тримісячний термін має закінчитися в останній день весни, яким 29 травня не є.

Якщо порушено ваші права

Виходячи з цих роздумів, радимо вам звернутися для початку, наприклад, до обласного Пенсійного фонду, щоб спочатку вони дали свою оцінку правомірності відмови у виплаті пенсії за березень-травень поточного року. Якщо ж вони з якоїсь причини також ухвалять негативне рішення, тоді залишається один шлях – оскаржити його у судовому порядку. Питання лише в тому, чи варті судові витрати тримісячної пенсії. Все залежить від розміру.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні