Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо ми знаємо про корисні і лікувальні властивості буряків звичайних

Що ми знаємо про корисні і лікувальні властивості буряків звичайних

Этот материал также доступен на русском языке
Буряк звичайний - дворічна овочева коренеплідна рослина сімейства лободових. Культивують у всіх районах України як овочеву рослину.

Чим корисний буряк звичайний?

Сік буряків має спазмолітичну, діуретичну та протисклеротичну дію. Він стимулює гемопоез (кровотворення), шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів в кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоносних капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі.

Відомі і протизапальні та ранозагоювальні властивості соку буряків. Застосування овочів ефективно при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах.

Раніше ми розповідали про лікування дарами природи: чим корисна морква.

ЗАСТОСУВАННЯ

Всередину

  • Сік у рівних співвідношеннях із соком редьки та моркви п’ють по 1 столовій ложці тричі на день при залізодефіцитних анеміях.
  • Сік буряка з медом (у співвідношенні 1:1) або журавлинним соком (2:1) п’ють при гіпертонії, спазмах судин, а також як проносний і заспокійливий засіб.
  • Сік буряків по півсклянки натще п’ють як проносний засіб.
  • Салат з вареного буряка використовують натще для отримання проносного ефекту.
  • Свіжий буряковий сік п’ють по півсклянки 3-4 рази на день при ракових захворюваннях.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Протипоказано вживати буряки у великих кількостях при нирковокам’яній хворобі (насамперед при оксалурії ) та інших порушеннях обміну речовин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні