Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатХто має сплачувати за лікування, якщо вйськовий зазнав контузії

Хто має сплачувати за лікування, якщо вйськовий зазнав контузії

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від нашої читачки з Сумської області. Пенсіонерка розповіла, що її син воює. Після отримання контузії місяць лежав в лікарні (у шпиталі не було місця). Лікувався за власні кошти.

Читачка запитує, чи мав її син сплачувати за лікування і у яких випадках виплачується грошова допомога пораненим військовикам?

Де нададуть допомогу і за чий рахунок?

Відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» (редакція від 05.10.2023), військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я. За відсутності за місцем проходження військової служби або за місцем проживання військовослужбовців військово-медичних закладів охорони здоров’я або відповідних відділень, або спеціального медичного обладнання, а також у невідкладних випадках медична допомога надається державними або комунальними закладами охорони здоров’я за рахунок Міністерства оборони України, інших військових формувань та правоохоронних органів.

Виплати пораненим військовикам

В постанові Кабміну № 168* уточнюються підстави виплати додаткової винагороди під час дії воєнного стану військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом) визнані військово-лікарською комісією обмежено придатними або непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців і зараховані у розпорядження відповідних командирів. Їм протягом двох місяців з дня зарахування у розпорядження (без врахування часу перебування у відпустці й на лікуванні) виплачується грошове забезпечення (без урахування додаткової винагороди) за останньою займаною посадою у повному обсязі. А вже після перебування у розпорядженні понад два місяці й до дня виключення зі списків особового складу під час звільнення з військової служби – щомісячно оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років і додаткова винагорода у розмірі 20 100 гривень.

Куди скаржитися?

У випадку якщо право вашого сина порушено, неправомірні рішення, дії (бездіяльність) органів військового управління та командирів (начальників) можуть бути оскаржені.

Ваш син може позиватися до суду з адміністративним позовом щодо бездіяльності посадових осіб та з вимогою зобов’язати виплатити кошти, що передбачені йому Законом.

Він повинен надати до позовної заяви:

  • документальні докази того, що він перебував на стаціонарному лікуванні (реабілітації) – витяг із медичної карти хворого,
  • інші медичні документи щодо обставин травми або того, що перебував у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії,
  • а також документи, що стосуються його призову на військову службу.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова Кабміну «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їхнім сім’ям під час дії воєнного стану» № 168 від 28.02.2022 року (редакція від 09.11.2023) 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні