Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яГотуємося до аномальних морозів: що таке переохолодження, яким буває і як уберегтися

Готуємося до аномальних морозів: що таке переохолодження, яким буває і як уберегтися

Этот материал также доступен на русском языке
У зв'язку з вторгненням арктичного повітря з півночі Європи та утворення активного циклону на півдні країни, в Україні очікуються складні погодні умови з аномально низькими температурами.

Ми вже почали розповідати, як уберегтися від обморожень, і продовжуємо цю тему.

Що таке переохолодження, і яким воно буває?

Переохолодження – це стан організму, при якому температура тіла опускається нижче 35 градусів, функції організму пригнічуються, а при тривалому впливі холоду взагалі згасають. Як пояснює МОЗ, переохолодження буває місцевим (обмороження) та загальним (замерзання).

Місцеве обмороження

МІСЦЕВЕ ОБМОРОЖЕННЯ розвивається у кілька етапів:

  • 1 ступінь – відчуття оніміння, поколювання, печіння. Уражена шкіра – бліда, після зігрівання набрякає і червоніє. Таке пошкодження зазвичай повністю відновлюється за кілька днів без наслідків.
  • 2 ступінь – поява пухирців з прозорою рідиною. Після зігрівання шкіри в уражених місцях з’являється сильний свербіж і різкий біль. На відновлення шкіри може знадобитися кілька тижнів.
  • 3 ступінь – омертвіння всіх шарів шкіри. Пухирці на уражених ділянках шкіри наповнені кров’яним вмістом. Загоєння триває довго, більше місяця, і зазвичай на шкірі утворюються рубці.
  • 4 ступінь – некроз шкіри та м’язів. Цей тяжкий стан, лікування та реабілітація можуть тривати кілька місяців і довше.

Загальне переохолодженння

ЗАГАЛЬНЕ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ також розвивається поступово і є дуже небезпечним:

  •  спочатку з’являються лихоманка, слабкість, втома і сонливість, розвивається дрібне тремтіння м’язів і з’являється «гусяча шкіра»;
  •  якщо людина продовжує перебувати під дією низьких температур, холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхнева гіпотермія (зниження температури), сонливість починає переходити у розлад свідомості;
  •  якщо за подібних обставин холодове тремтіння знижується, це свідчить про дуже небезпечне зниження температури, яке може призвести до зупинки дихання та серця. При цьому стан потерпілого зазвичай вкрай тяжкий, людина може знепритомніти. На цьому етапі дуже важливо терміново надати допомогу, інакше людина може померти.

Про те, як уникнути переохолодження, ми розповімо у наступних публікаціях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні