П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатОренда землі: чи можна скасувати угоду?

Оренда землі: чи можна скасувати угоду?

Этот материал также доступен на русском языке
Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Наша читачка Лідія Гуленко з Київської області запитує, чи є дійсним підпис сестри на документі про оренду земельного паю, який вона без відома віддала орендарю і уклала договір на 12 років. Про переоформлення паю дописувачка дізналася в 2020 році і тепер запитує, чи можна через суд повернути володіння землею.

Як оформлюється оренда землі?

З листа незрозуміло, за яких обставин було віддано земельний пай сестрі, чи була при цьому оформлена ваша довіреність на вчинення угоди.

Частиною 2 статті 792 ЦК України встановлено, що відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Статтею 1 Закону України «Про оренду землі» (редакція від 03.09.2023), (далі – Закон) визначено, що оренда землі – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до статті 14 Закону, договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Особа, яка відповідно до закону може бути орендодавцем земельної ділянки, може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору оренди землі і скасувати таку вимогу. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на земельну ділянку і підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

Коли йти до суду?

Тобто без вашої згоди, довіреності, такий договір не було б укладено. Складно відповісти, не знаючи ваших документів. Якщо в документах ви – власник, ви ним залишаєтеся і самі можете вчиняти правочини. Якщо ви подарували сестрі пай, власник вже вона.

Згідно зі статтею 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оскарження, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Так, якщо ви вважаєте, що ваше право порушено, ви можете звертатися до суду.

Ви можете в суді вимагати визнання правочину недійсним, але за обставин, що предметом доказу у справі є:

  1. наявність тяжкої обставини, в якій перебувала особа, що змусила її вчинити правочин;
  2. правочин було вчинено на вкрай невигідних умовах.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні