Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити, якщо діти кривдять літніх батьків: куди звертатися за допомогою

Що робити, якщо діти кривдять літніх батьків: куди звертатися за допомогою

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від Галини Федорівни. Літня жінка у відчаї – не знає, що їй роботи.

Ображають літню людину: куди звертатися?

До редакції надійшов лист від Галини Федорівни. Читачці 72 роки і вона вимушено проживає на дачі без жодних елементарних умов для життя. Син та невістка пють, ніде не працюють, за комунальні послуги не платять, в присутності внучки поводяться агресивно. Літня жінка у відчаї – не знає, що їй роботи.

Куди звертатися?

У такій складній ситуації для власного захисту важливо звернутися з заявою до поліції. Це можуть зробити і сусіди, якщо постійно бачать безлад в родині. Співробітники поліції зобов’язані будуть відреагувати на подібне повідомлення і зробити дорослим дітям попередження про недопустимість домашнього насильства.

Якщо у вас зникають гроші, і вам немає на що жити, про це також обов’язково треба повідомити правоохоронні органи.

Ми рекомендуємо також звернутися до управління соціального захисту населення з заявою щодо свого життєвого випадку. Відповідно до частини 1 статті 18 Закону України «Про соціальні послуги», надання соціальних послуг здійснюється шляхом ведення випадку, що включає такі етапи:

  1.  аналіз повідомлення про осіб (сім’ю), які перебувають у складних життєвих обставинах або в ситуаціях, що загрожують життю або здоров’ю особи;
  2.  оцінювання потреб особи (сім’ї) у соціальних послугах;
  3.  прийняття рішення про надання соціальних послуг з урахуванням індивідуальних потреб;
  4. укладення договору про надання соціальних послуг.

Якщо ображають онуків

Обов’язково важливо зазначити, що заручником безвідповідальної поведінки батьків є дитина, яка залишається без належної уваги.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про охорону дитинства», на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Тобто виховання дитини, її захист важливі, щоб про це повідомити як органи соціального забезпечення так і органи прокуратури.

Можна звернутися із заявою до органів місцевого самоврядування, щоб звернули увагу на родину, її проблеми, допомогли дорослим членам родини працевлаштуватися, провели обстеження житлово-побутових умов проживання, вжили заходів щодо цієї родини.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні