Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатОбражають літню людину: куди звертатися?

Ображають літню людину: куди звертатися?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви бачите страждання інших, не залишайтесь осторонь - повідомте поліцію про таку ситуацію.

В редакцію написала мешканка міста Ананьєва Подільського район Одеської області Любов Трусова, яка повідомила про ситуацію, яку вона спостерігає як небайдужа сусідка:

«Як можна допомогти 90-річній бабусі? Після того як вона оформила на сина дарчу, він зі своєю співмешканкою почав над нею регулярно знущатися. Отримують замість неї пенсію, а їй не дають. Постійно погрожують здати її в дурдом, ображають».

Згідно із Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (пункт 14 частини 1 статті 1), психологічне насильство – це форма домашнього насильства (словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи), при якій дії або бездіяльність викликають у постраждалої особи побоювання за власну безпеку або безпеку третіх осіб, спричиняють емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдають шкоди психічному здоров`ю особи.

Статтею 21 названого вище Закону передбачено, що постраждала особа має право на захист в усіх випадках домашнього насильства і недопущення його повторних випадків.

Таким чином, якщо близькі вас ображають, принижують, погрожують або залякують, не треба терпіти й соромитися розповідати про свої проблеми. Також, якщо ви бачите страждання інших, не залишайтесь осторонь – повідомте поліцію про таку ситуацію. Якщо ви стали свідком подібного жахливого випадку, обов’язково телефонуйте до поліції, не будьте байдужими. Правоохоронці дадуть належну оцінку діям кривдника.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: кривдником є особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі.

Кого захищає закон?

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству, незалежно від факту спільного проживання, поширюється на мати (батька) або дітей одного з подружжя (колишнього подружжя) та іншого з подружжя (колишнього подружжя).

Гусакова Вікторія, позаштатний юрист

Нещодавна ми писали, як отримати допомогу з догляду за хворим або літнім родичем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні