П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому пенсійна реформа насправді виявилася багато в чому не на користь пенсіонерів

Чому пенсійна реформа насправді виявилася багато в чому не на користь пенсіонерів

Этот материал также доступен на русском языке
На електронну пошту редакції надійшов лист від пенсіонера Олександра. У ньому наш читач не стільки ставить запитання, скільки розмірковує про справедливість чинної пенсійної системи.

Відповідь на цей лист ми вирішили побудувати у формі діалогу. Нижче даємо деякі скорочені репліки Олександра і наші коментарі до них – спробуємо поміркувати разом.

Про працюючих пенсіонерів та обмеження виплат

«Одні пенсіонери втратили здоров’я, а інші не від хорошого життя продовжують працювати, вийшовши на злиденну пенсію, щоб якось вижити. У чому різниця між пенсіонерами, які працюють і не працюють? Ви скажете – у доході. Так, але! Своєю працею і відрахуваннями за всі роки ми заслужили свою пенсію, і кожен пенсіонер вирішує сам, працювати йому чи ні».

У цьому питанні з вами важко не погодитися. Обмеження заробленої пенсії справді виглядає як дискримінація, особливо якщо цієї пенсії не вистачає на життя. Впевнені, що під цими словами підписалася б більшість пенсіонерів. Але можемо лише констатувати, що законодавство справді обмежує розмір пенсії пенсіонерам, які працюють. Хоча на практиці це обмеження не таке вже й суттєве і діє воно далеко не завжди. Інша річ, коли у 2015-2017 роках пенсії, які перевищували 150% прожиткового мінімуму, урізалися на 15%. А пенсії працюючим держслужбовцям, прокурорам та суддям тоді взагалі не виплачувалися. До речі, за радянських часів люди, які досягли пенсійного віку, але продовжували працювати, пенсію також не отримували. Тож зараз ситуація ще не дуже критична порівняно з минулими часами.

Про підтвердження стажу

«Закон вимагає надати довідку про зарплату за 60 місяців. Я працював будівельником по всьому колишньому СРСР і зараз таку довідку надати практично неможливо. Чому цю вимогу досі не скасували»?

Насправді така вимога сьогодні не є обов’язковою (у більшості випадків). За законом, пенсія призначається із заробітної плати за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року. Довідку про зарплату за будь-які 5 років до 2000 року може бути додатково надано лише за бажанням пенсіонера.

Про податки для працюючих пенсіонерів

«З 1 квітня проводиться автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, які додатково відпрацювали 2 роки. Але тут не все так просто. Я – ФОП (підприємець) другої групи вже 7 років після виходу на пенсію. Мені за цей час жодного разу не додали стаж, мотивуючи, що я не сплачую ЄСВ (внески). Але згідно із законом, ФОП із числа пенсіонерів та осіб з інвалідністю за себе можуть ЄСВ не платити».

 – Тут, на нашу думку, все логічно. Якщо людина сплачує соціальний внесок, то таким чином заробляє собі стаж. Якщо ви скористалися своїм правом не платити ЄСВ, то мусите усвідомлювати, що таким чином відмовляєтеся від стажу за період своєї підприємницької діяльності.

Про доплати і надбавки

«За рік стажу до пенсії доплачують 1% мінімалки, станом на 2023 рік, від 2093 гривень. Виходить 21 гривня за відпрацьований рік? Що можна купити за цю суму?»

– Насправді при розрахунку пенсії рік стажу – це 1% вашої зарплати. Що більший стаж, то вищий розмір пенсії від зарплати. При перерахунку пенсії насамперед збільшується коефіцієнт стажу, що позитивно впливає на основний розмір пенсії. А вже у другу чергу переглядається розмір доплати за понаднормовий стаж, про який ви написали. За кожен повний рік роботи понад норму пенсія збільшується на 1%, але не більше ніж на 1% від прожиткового мінімуму. За фактом, доплата за один рік понаднормового стажу може бути навіть нижчою, ніж 21 гривня. Тут ми, звісно, погоджуємось, що це дуже маленька сума.

«Законом передбачено, що при досягненні 65 років до пенсії має бути надбавка, але в ній мені відмовили абсолютно необґрунтовано, мотивуючи, що я працюючий пенсіонер. Де логіка? У чому я винен? Працюю я вимушено, бо вижити на пенсію у 2300 гривень неможливо, хоча у мене повний стаж».

– Тут ми вже згадали, що низка обмежень таки діє. І це залишається на совісті законодавців. Зазначимо лише, що для громадян віком від 65 років при повному стажі (у чоловіків 35 років і у жінок 30 років) мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. При збільшенні мінімальної зарплати розмір такої мінімальної пенсії збільшується. Але це не стосується працюючих пенсіонерів. Їхня пенсія змінюється лише після звільнення – тоді провадиться перерахунок з урахуванням актуальної мінімальної зарплати.

«Пенсіонери віком від 70 років отримують доплати. Суму у 300 гривень передбачено для 70-річних українців, 456 гривень – для громадян 75-80 років, 579 гривень – для пенсіонерів віком від 80 років. Але якщо ти працюєш, то доплати тобі немає».

– Мабуть, це єдине твердження, в якому ви точно помилилися. Зазначений вид компенсаційних виплат здійснюється незалежно від того, працює людина чи ні.

Про маленькі та величезні пенсії

«Середній розмір пенсії в Україні станом на 1 січня 2023 року становить 4622,59 гривні. При цьому мінімальна – 2093 гривні, максимальна – 20930 гривень. А як же наші чиновники, прокурори, судді з пенсіями до ста тисяч і більше? Вони що, не такі люди, як усі інші? Усі мають бути рівними перед законом і Конституцією України – від двірника до президента!»

– Проблема в тому, що свого часу держава взяла на себе надто багато зобов’язань і було ухвалено низку спеціальних законів про пенсійне забезпечення держслужбовців, депутатів, прокурорів, суддів. Частково ці норми було скасовано, зокрема для держслужбовців та депутатів, які йдуть на пенсію сьогодні. Але ті, хто пішов на пенсію до запровадження обмежень, продовжують отримувати пенсії, які перевищують десять мінімалок. Вважаємо, що уніфікація пенсійного законодавства потрібна. Але на практиці це дуже складно втілити, адже судді можуть високі пенсії відсудити собі назад. Такий фінт вони вже робили. Тут треба або ламати через коліно, в обхід юридичних тонкощів, або дочекатися, коли гроші в бюджеті остаточно закінчаться.

***

«Щодо Пенсійної реформи можу написати вам, як вона має виглядати, коротка, справедлива, без жодних хитромудрих формул, коефіцієнтів і зрозуміла для всіх, а не тільки для Пенсійного фонду».

– Ми завжди відкриті до діалогу. Впевнені, що ваш лист знайде відгук у багатьох читачів, оскільки листів з подібними обуреннями ми отримуємо чимало. Інше питання, чи дослухається влада до подібних висловлювань?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні