Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачКурячі серця, шлунки, печінка: як вибрати і що приготувати - 3 найсмачніші...

Курячі серця, шлунки, печінка: як вибрати і що приготувати – 3 найсмачніші рецепти із субпродуктів

Этот материал также доступен на русском языке
З курячих печінки, сердечок і шлунка можна приготувати не лише смачні, а й корисні страви. Ці субпродукти містять велику кількість мікроелементів, необхідних нашому організму.

Чи є користь від субпродуктів?

До субпродуктів належать печінка, нирки, серце і мізки забійних тварин, які багаті на мінерали та вітаміни і коштують набагато дешевше за м’ясо. При цьому субпродукти не є чимось другорядним – у багатьох країнах світу з них готують традиційні та національні страви.

Найбільш корисною є печінка

Найбільш корисною є печінка. Вона містить велику кількість заліза. Якщо ви часто відчуваєте безпричинну втому і нестачу енергії, можливо, у вас в крові не вистачає заліза. Заповнити його дефіцит допоможе печінка. Також у печінці міститься вітамін В2, або рибофлавін. Він знижує ризик раку легенів та стравоходу. Крім того, у печінці багато тіаміну, який служить хорошим профілактичним засобом проти втрати пам’яті та хвороби Альцгеймера.

Субпродукти підвищують імунітет

Вживати субпродукти є корисним також і для підвищення імунітету: печінка, нирки та серце містять багато цинку, який є необхідним для правильної роботи імунної системи.

Субпродукти мають протипоказання

Однак, як і будь-який харчовий продукт, субпродукти мають протипоказання. Наприклад, їх небажано часто включати до раціону тим, у кого підвищений рівень холестерину, оскільки печінка і серце містять багато насичених жирів. Уникати субпродуктів слід також хворим на подагру – у них міститься багато пурину, який погіршує стан суглобів. Виключити субпродукти з раціону також потрібно людям з гемохроматозом – високим вмістом заліза в крові.

Курячі серця, шлунки, печінка:
як вибрати і що приготувати із субпродуктів?

З курячих печінки, сердечок і шлунка можна приготувати не лише смачні, а й корисні страви. Ці субпродукти містять велику кількість мікроелементів, необхідних нашому організму. Головне, вибрати якісний і свіжий продукт.

Сердечки

Зверніть увагу на колір сердечок. Якщо вони світлі, бежеві або бліді, то їх розморожували. Під час готування вони будуть несмачними і жорсткими. Свіжі, молоді серця мають бути рожевими або бордовими із солодким запахом м’яса та заліза. Не варто купувати липкі, сухі або м’які на дотик сердечки. Хороший продукт трохи вологий і дещо пружинить. Також ознакою зіпсованого серця є жовтий жир, у свіжих він білий.

  • Що приготувати?

Курячі серця – 1 кілограм, сметана – 500 мілілітрів, цибуля – 2-3 штуки, морква – 1-2 штуки, твердий сир – 100 грамів, часник – 3 зубчики, олія, сіль, лавровий лист, перець і зелень – за смаком.

Обсмажити сердечки на олії до золотистої скоринки. Щойно вони підрум’яняться, додати дрібно нарізану цибулю, натерту на тертці моркву, сіль, перець і лавровий лист. Смажити на середньому вогні 7-10 хвилин під закритою кришкою. Через 10 хвилин, коли цибуля та морква стануть м’якими, додати сметану і 500 мілілітрів води. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити сковороду кришкою і тушкувати 20-25 хвилин. За смаком додати сіль. За кілька хвилин до готовності додати в сковороду натертий на тертці твердий сир і пропущений через прес часник. Закрити сковороду кришкою, вимкнути плиту і дати страві настоятися 10-15 хвилин. Перед подачею додати свіжу зелень.

Шлунки

Свіжий шлунок завжди щільний та пружний з легкою вологістю. Якщо продукт липкий, слизький та м’який – він уже зіпсований. Хороший субпродукт має приємний, солодкуватий аромат м’яса. Плівка, що покриває шлунки, має бути прозорою і чистою.

  • Що приготувати?

Курячі шлунки – 1 кілограм, яйця – 2 штуки, борошно – 4 столові ложки, олія – 4 столові ложки, сіль – за смаком.

Шлунки перебрати і добре помити. Відварити до готовності у підсоленій воді. Для кляру збити яйця з сіллю. Вмочити шлунки спочатку в борошно, а потім в яйце і відправити на розігріту сковороду з олією. Смажити на середньому вогні приблизно по 3 хвилини з кожного боку.

Печінка

При виборі печінки слід звертати увагу лише на колір та аромат. Якщо печінка блідого, жовтуватого кольору або навіть із зеленими плямами, значить вона несвіжа або курка була хворою. Свіжа та якісна печінка коричневого кольору з бордовим відтінком. Хороший продукт має солодкуватий аромат.

  • Що приготувати?

Куряча печінка – 500 грамів, цибуля – 1 штука, вершкове масло – 200 грамів, сіль та спеції – за смаком.

Курячу печінку очистити від плівок та жиру і покласти на 15 хвилин у киплячу воду. Невелику цибулину нарізати спочатку півкільцями. Розтопити на сковороді 30 грамів вершкового масла і томити цибулю на маленькому вогні до м’якості. Головне, не перетримати цибулю, вона не має засмажитися. У чашу блендера викладіть готову печінку, цибулю і 120 грамів вершкового масла, додайте сіль та спеції за смаком. Перебити все до однорідності. Викласти печінку в керамічні або будь-які інші формочки і розрівняти поверхню ложкою. Розтопити решту вершкового масла і полити зверху паштет у формах. Накрити кришечками і поставити в морозилку на 4 години. Це допоможе збільшити термін зберігання і запобігатиме засиханню паштету.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні