На 2-літрову банку візьміть 2 столові ложки солі з верхом, лавровий лист (за бажанням) – 3 шт., перець чорний горошком – 5 шт.
- Качан капусти очистіть від верхнього листя, виріжте злегка місце біля качана. У великій каструлі закип’ятіть воду і опустіть в неї качан на кілька секунд. У качан вставте виделку. Вийміть качан, зніміть 2-3 листи. Потім знову опустіть качан в окріп, знову вийміть і таким чином зніміть все листя, крім маленьких листків.
- Зріжте ножем потовщення на листі і згорніть його як на голубці, але без начинки.
- Складіть заготовку для голубців у банку досить щільно (приблизно так, як укладаєте огірки або помідори для засолювання). Додайте в банку лавровий лист, перець горошком та сіль.
- Закип’ятіть воду, в якій відварювали качан, і залийте в банку. Ложкою або лопаткою натисніть зверху і випустіть повітря, долийте киплячу воду до верху банки, щоб усі листочки були покриті. Якщо не вистачає відвару від капусти, закип’ятіть чайник і долийте окропом.
- Закрийте капроновою кришкою, залиште в кімнаті на добу, потім приберіть у холодне місце (льох, підвал, холодильник).
Готовим листя буде за місяць-півтора. Стоїть у холодному місці до весни. При приготуванні голубців треба враховувати, що листя солоне, і потрібно коригувати кількість солі. Або промити листя в теплій воді, або залити окропом на 10 хвилин.